Министерство на образованието въвежда допълнителна защита за българските дипломи

Архив София

27-07-2012, 09:16

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Просветното министерство въвежда допълнителни мерки за защита срещу фалшифициране на дипломите от гимназиите и висшите училища, съобщиха вчера от ведомството.

До всички средни училища и вузове в страната вече са изпратени допълнителни указания за оформянето на документите, информира "Сега".

В същото време се въвеждат и допълнителни мерки за контрола над заверяваните документи. С допълнителните защити обаче са наясно само служителите на МОМН, пряко ангажирани с проверката и заверката на български дипломи. Освен това до 31 август висшите училища трябва да публикуват в специален регистър всички дипломи и приложения към тях, издадени след 1 януари т.г.

Регистърът трябваше да е активен още преди няколко години, но насред скандала с отказа на Турция да признава наши дипломи се оказа, че такъв няма или ако има, той не е публичен. От министерството обясниха, че постепенно в него ще се качват дипломите на всички завършили висше образование.

Съветът за висше образование в Турция спря признаването на документите за висше образование от България, както и прехвърлянето на студенти от български в турски университети. На кандидат-студентите няма да се предоставя информация за възможностите за обучение в наши вузове от есента.

От министерството твърдят, че нямат сигнали от турската страна за фалшиви дипломи, оценки или печати. От българското Външно министерството е приложена само една академична справка от Медицинския университет в София, чието съдържание не съответства на заверената от МОМН справка със същия номер. В същото време самото министерство е засякло опити за заверка на незаконни документи. От януари до юли т.г. са внесени за заверка 13 882 дипломи за средно и висше образование и от тях 81 са се оказали фалшиви. От екипа на министър Сергей Игнатов припомниха, че в просветното министерство се извършва проверка на печата на висшето училище и подписа на ректора му, а легализацията се извършва във Външно министерство.