Брендо вече е в Италия

Архив София

27-07-2012, 12:39

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Вчера с полет от летище София за Рим бе осъществено предаването на българските граждани 47-годишният Евелин Банев - Брендо на италианските власти, съобщава news.bg.

Заедно с него за Италия е екстрадиран и 36-годишният М.Б.

Процедурата е по силата на европейска заповед за арест, издадена от съда в Милано. Двамата мъже бяха задържани в рамките на международната операция "Кокаинови крале" срещу организирана престъпна група за трафик на големи количества кокаин от Южна Америка.
Припомняме, че първите петима от групата бяха предадени на италианските власти на 25 юни и 12 юли 2012 г.

На 20 юни съдът уважи искането за екстрадиция до Италия на Евелин Банев.
Той ще бъде екстрадиран за срок от една година и ще бъде предаден на властите в Милано.

Евелин Банев е заподозрян за лидер на престъпна група за трафик на кокаин. През май при съвместна полицейска операция на България и Италия бяха задържани общо 30 души, половината от които българи. Тогава министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов обяви, че българската група, ръководена от Банев, е вкарвала по 40 тона кокаин годишно в Италия. Дрогата е идвала от Латинска Америка.

След мащабната акция зад решетките се оказа и самият Брендо, който бе върнат в затвора, тъй като според СРС-запис в телефонен разговор Банев споделил на бившата си жена, че смята да избяга от България. Това негово откровение беше счетено като опит да осуети воденото срещу него дело и затова се стигна до задържането и оставянето му за постоянно в ареста. Дни по-късно вътрешният министър Цветанов разкри и подробности около спецакцията, както и за ролята на Банев в престъпната организация.