11 млн. лв. - отделени за енергийни помощи

Архив София

27-07-2012, 14:52

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Министър Тотю Младенов сподели, че близо 300 000 граждани ще се възползват от енергийните помощи

Близо 300 000 български граждани ще се възползват от енергийни помощи.

Това ще доведе до около 11 млн. лева повече разходи за държавния бюджет, които ще бъдат осигурени за тази цел. Това каза министърът на труда и социалната политика, на въпрос от народните представители от ПГ на Коалиция за България Мая Манолова и Михаил Миков за мерки за компенсиране на гражданите поради шоковото поскъпване на електрическата енергия и социални помощи за отопление, предаде „Фокус”.

„Реализирахме конкретни мерки в посока облекчаването на семействата при посрещане на завишението на разходите за отопление. Беше изменена наредбата за условията и реда на отпускането на целевата помощ за отопление и беше регламентирано удължаване на срока за подаването на молби и декларации, като същевременно този срок беше изтеглен с един месец напред”, добави министър Младенов. 

По думите му е бил и съкратен срокът за изплащането на първия транш от помощта.

„Срокът е до един месец от издаване на заповедта за отпускане на помощта, така че хората ще могат да получават помощ още от края на август-началото на септември”, посочи министър Тотю Младенов. По думите му е заложено през 2013 г. да има ръст на помощите, който ще бъде допълнително договорен. 

„На базата на увеличаването на цените за електроенергия, още от 2 юли новият размер на целевата помощ за отопление ще бъде 65,72 лева на месец или 328, 60 лева – с близо 40 лева повече от миналия отоплителен сезон. Ние непрекъснато увеличаваме енергийните помощи с колкото се увеличава електроенергията”, заяви Младенов.