Общинска земя се давала на безценица в Айтос, установи ревизия

Архив Бургас

27-07-2012, 15:48

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Проверени са близо 6 000 дка площи, които се обработват, и за които има сключени 139 договора с различни наематели и арендатори. Ревизията е обхванала периода от 2000 до 2012 г. 

Общинска земя в Айтос се давала под аренда на безценица, установи проверка на временна комисия, избрана преди три месеца от местния парламент,

Нейната задача бе да направи проверки за установяване свободните земи от общинския поземлен фонд, тяхното управление и сключените договори с юридически и физически лица.

На заседание в четвъртък председателят на комисията Дамян Денев представи пред колегите си доклад с резултатите от проверката и връчи на председателя на Общинския съвет Ружди Хасан огромна папка с всички проверени договори и протоколите от заседанията на Временната комисия.

Проверени са близо 6 000 дка площи, които се обработват, и за които има сключени 139 договора с различни наематели и арендатори. Ревизията е обхванала периода от 2000 до 2012 г. Договорите за наем и аренда били сключвани по коефициент на"симпатичност". Това каза Дамян Денев пред колегите си общински съветници. От трибуната на Общинския съвет той сподели личното си мнение за резултатите от проверката.

„През изминалите години общинската поземлена собственост не е управлявана съгласно пазарните принципи и пазарната логика, а е управлявана на парче, с люшкане от един нормативен документ към друг. От това, което сме представили като фактологичен материал личи, че договорите за наем и аренда са сключвани по някакъв много интересен коефициент на симпатичност. Затова в годините няма изготвена общинска наредба за стопанисване, управление и разпореждане със земи от ОПФ”, коментира Денев.

"Виновните да си понесат последствията, след като всички договори основно се ревизират", за това настоя другият член на Временната комисия, Юзджан Юмер. „Няма решение на Общинския съвет, няма конкурси, няма регламент. Има договори, сключени за 30 години, до 2039 година. Това е скандално – все едно да подариш земя срещу минимален наем.

Цените са смешни - като се започне от 2-3 лв, до 10 лв максимален наем за декар. Някой от договорите са подписани без решение на Съвета. В повечето договори пък, с които земите са отдадени с решение на Общинския съвет или с конкурс, няма актуализация на цените. От десет години няма такава актуализация – това е бездействие от страна на кмета на Общината, който представлява администрацията.

Това бездействие е причинявало вреди на общината години наред. Общината е пропускала ползи. Ако е наистина така – нека да се сезират съответните органи и прокуратурата, за да може виновните да си понесат последствията. Общината всяка година е ощетявана с десетки хиляди лева.”, каза още Юзджан Юмер.

След дебатите, общинските съветници приеха с гласуване доклада на Временната комисия и задължиха кмета на Общината до 30 септември т.г. да предприеме действия за актуализиране на всички договори като цена на декар и срок на ползване, сключени за земите от общинския поземлен фонд.

Съветниците решиха още да бъде извършена проверка на всички договори за периода 2000-2012 година и да се потърси отговорност на виновните лица защо не е извършвана актуализация на цените по години и ако има виновност – да бъде потърсена отговорност за пропуснатите ползи. Другото решение на Съвета е в срок до три месеца да бъде изготвена общинска наредба за стопанисване, управление и разпореждане със земи от общинския поземлен фонд.