САЩ пуснаха чудовище, което ще ги вкара в ада

Архив Пловдив

28-07-2012, 10:45

Автор:

Петя Паликрушева

Всичко от Автора

Едно е да създаваш вируси и да ги съхраняваш и съвсем друго – да ги използваш в мирно време

Приетото в края на управлението на Джордж Буш решение на САЩ и Израел за разработката на компютърния вирус Stuxnet и последвалото му използване против иранската ядрена програма ознаменува важна и опасна тенденция за постепенна милитаризация на Интернет. Вашингтон достигна границата на търпимостта.

Ако продължават по същия път, ще стъпим в опасна и неизвестна територия, а характерът на съвременната война ще се промени коренно, пише американското издание "The New York Times". Едно е да създаваш вируси и да ги съхраняваш за евентуална употреба, ако това се наложи от обстоятелствата, и съвсем друго – да ги използваш в мирно време.

Stuxnet фактически стана първият изстрел в новата надпревара във въоръжаването, който напълно вероятно ще доведе до разпространението в Интернет на аналогични и още по-мащабни средства за кибервойна. За разлика от ядреното или химическото оръжие, разработката на кибероръжия се води извън каквито и да са регулаторни рамки.

Не съществува международен договор, ограничаващ използването на кибероръжие, което е способно, както да следи компютрите, така и да разбие работата на телекомуникационни или банкови инфраструктури на цяла държава. САЩ имат интерес да затворят зад решетки това, за сега изпуснато от тях чудовище, за да не се обърне то срещу самите тях.

Отначало Stuxnet бе създаден с конкретна цел – да зарази компютрите на центъра за обогатяване на уран в Иран. За целта се изискваше тайно да се занесе там флашка, за да може вирусът да попадне в безопасната вътрешна мрежа. И, независимо от изолацията на комплекса в Иран, Stuxnet попадна в общото киберпространство, заразявайки, в края на краищата, стотици хиляди системи в целия свят.

Това е само една от плашещите заплахи на неконтролируемата надпревара във въоръжаването в киберпространството, когато вирусът, пуснат на свобода, не може да бъде спрян от създателите си. Те губят контрол над детето си, а то неизбежно ще атакува мрежата на напълно невинни страни. Нещо повече, сега, след като е изстрелян първият патрон, всички страни, притежаващи настъпателен киберпотенциал, ще се съблазняват да го използват. До неотдавнашните разобличителни статии на Дейвид Сангер от New York Times не съществуваха убедителни доказателства за това, че зад Stuxnet стои Америка.

Сега експертите по компютърна безопасност направиха ясна връзка между неговите създатели и неотдавнашна открития вирус с име Flame, който превръща обикновени компютри в многоцелеви средства за шпионаж и вече е заразил огромно количество компютри в Близкия Изток. Flame кръжи из мрежата вече четири години и си остава незабелязан от такива големи антивирусни програми като McAfee, Symantec, Kaspersky Labs и F-Secure.