Броят на просещите в София намалява

Архив София

28-07-2012, 11:55

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

От Столична община отчитат драстичен спад на просяците

Просяците в София са на изчезване. Това отчитат от Агенцията за социално подпомагане и от Столична община.

56 са регистрираните просещи деца в столицата. От началото на годината 24 малчугани са били настанени в кризисен център или център за обществена подкрепа. Полицейска закрила пък е предоставена на 32 молещи за милостиня деца, съобщават от Агенцията за социално подпомагане (АСП), цитирана от в. "Монитор".

По традиция през лятото просещите деца и роднините им се изнасят към морето, където хората летуват, а има и чужденци. И тази година не прави изключение. В същото време обаче практиката деца да мият прозорци по софийските кръстовища продължава. Миячите обаче се трудят само в пиковите часове и си плюят на петите, ако видят полиция или социалните. Само през първите 3 месеца в столицата са регистрирани 25 безпризорни деца, предимно в предучилищна възраст.

От Столична община отчитат драстичен спад на просяците. “От началото на годината досега сме работили по 31 случая на просещи деца. Преди за по-малко от месец откривахме толкова по улиците на столицата. От март 2010 г. досега сме открили 329 просещи деца”, обясни шефката на дирекция “Социални дейности” в Столична община Минка Владимирова.

111 от откритите просещи са непълнолетни, 217 пък са били под 16-годишна възраст. “Хората разбраха, че има наказания, ако детето им проси, като една от мерките е пробация за възрастните”, смята Владимирова. Тя обясни, че проблемът е, че трябва да се докаже, че просията е системна. Сега ако полицията хване просеща майка с дете, а след това залови същото дете с леля му, това не се отчита като системна просия.

Шест социални работници работят денонощно и обикалят редовно рисковите места в столицата. Този специализиран мобилен екип за работа с просещи и бездомни малчугани е сформиран през септември 2010 г.

При получаване на сигнал за просещо дете социалните работници и служители на МВР отиват на място и след това го отвеждат в районното управление. След като се установи самоличността му, се прави индивидуална оценка на потребностите му. За тази цел се взима предвид дали детето е било придружено от възрастен, когато е открито на улицата. В специален документ се записва какво е здравословното му състояние и дали има данни за насилие. След това се взима решение дали то да бъде настанено в кризисен център или да му бъде предоставена полицейска закрила. От Столична община отчитат и по-малко възрастни просяци. За 16 месеца са регистрирани 238 души.