Референдумът в Ягодово се провали (+) (снимки)

Архив Пловдив

29-07-2012, 19:16

Снимка:

ПловдивУтре

Автор:

Екип на ПловдивУтре

Всичко от Автора

Задкулисни игри, страх и купуване на гласове изместиха народната воля

Едва 705 гласоподаватели отидоха да изразят волята си на референдума, който трябваше да реши дали Ягодово да остане в община „Родопи” или да премине към община Пловдив.

612 ягодовци са пуснали бюлетина за отделянето на селото от Община Родопи и присъединяването към Пловдив. Против са били 68 човека, а невалидните бюлетини са 27. Референдумът в Ягодово е обявен за невалиден, тъй като само 705 души гласуваха при нужните минимум 1365 човека. Право да упражнят гласа си имаха 2691 човека. 

Гласуването приключи в 19 часа, както бе обявено предварително.

"При този брой гласоподаватели, допитването не се зачита. Нов референдум по същия въпрос може да се направи минимум след година", каза за ПловдивУтре председателят на Общинската избирателна комисия Димитър Царев. Активността през целия ден беше слаба, провери репортер на ПловдивУтре.

„Резултатът не ме изненада, очаквах го. Здравият разум в хората проговори и тези, които бяха против присъединяването не отидоха да гласуват”, коментира кметът на община „Родопи” Пламен Спасов.
„Хората ме познават и ми се довериха. Това е доверие към мен и кмета на Ягодово.”, каза още Спасов.

Коментарът на кмета на Ягодово Николай Гарджев бе лаконичен: "Какво да ви кажа - спечелихме!".

"Не е работа на община Пловдив да коментира гласуването в Ягодово. Направих това, което се изискваше от мен", каза за ПловдивУтре кметът на Пловдив Иван Тотев. "Поставиха ми 12 въпроса, на които дадох отговор - какво конкретно може да направи нашата община за селото. По-предният общински съвет е взел решението да приеме Ягодово, но сега те решиха да останат в рамките на "Родопи". Вратите на община Пловдив са широко отворени и за останалите села", коментира Тотев. 

По-рано през деня председателят на една от изборните комисии Асен Стоянов призна, че му е предлагана сумата от 5000 лева, за да убеди ромската махала да гласува „за” преминаване на селото към Пловдив.

Пред секциите пък се говореше, че снощи в ромската махала хората са били гонени с джипове и са били заплашвани. По думите на ягодовци на циганите е казано, че ако гласуват на референдума, не ги чака добро.