Плажни търговци продават по 100 геврека дневно, не се страхуват от проверки

Архив Бургас

29-07-2012, 11:38

Снимка:

Велина Савова

Автор:

Велина Савова

Всичко от Автора

“Два лева е геврекът. Ако изкарам днес 200 лв., шефът на мен ми дава 20 лв., колкото повече продам, толкова по-добре за мен”, обяснява Исмет

Атрактивни търговци на царевица и гевреци по родните плажове и тази година продължават да въртят търговия, въпреки забраната за това. Не само, че не се съобразяват с нея, но и грам не се притесняват от проверки, установи БургасУтре.

Исмет е продавач на гевреци години наред. Разказва, че на ден продава по 100 бройки. “Два лева е геврекът. Ако изкарам днес 200 лв., шефът на мен ми дава 20 лв.”, обяснява мургавият търговец.

Исмет обяснява, че шефът имал баничарница в Созопол, закуските зареждал от там рано сутрин. ”Като ги взема и тръгвам по плажовете, колкото повече продам, толкова по-добре за мен”, казва той.

Не го притеснявало това,  че има забрана да се продава храна на плажа. “Какво ще ми направят като ме хванат, те гевреците не са мои, шефът е в Созопол. Чух, че имало проверки, ама какво да направя, трябва да работя”, коментира търговецът.

Докато разговаряхме с него поне 5 души се наредиха на опашка за гевреци. Никой не беше притеснен от факта, че си купува храна без да знае произхода й. Аналогична е ситуацията и с продавачите на царевица и сладолед. Не ги стряскат забрани, още по-малко и проверки.

За разлика от стационарните търговски обекти по плажа, за един час атрактивните продавачи сменят местоположението си поне 10 пъти. Така инспекторите трябва буквално да ги гонят из плажната ивица, за да ги хванат в крачка. 

Както по всичко личи мургавите продавачи на царевица, сладолед и гевреци си остават по плажа и определено са атракция за туристите...

Поне докато ресорните институции не измислят друга схема, която да ги накара да спрат да въртят търговия по ивиците.