Парите за химиотерапия свършиха

Архив София

30-07-2012, 09:06

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Здравната каса отново върви към сериозен преразход за лекарства

Заради лошо направени разчети парите, с които здравната каса за пръв път от тази година плаща медикаментозното лечение на онкоболните в болниците, свършиха, пише в. Сега.

Към края на май касата е платила на лечебните заведения за химиотерапия и поддържащи лекарства като обезболяващи например, 47.2 млн. лв., сочат данни на институцията. Общо за цялата година бюджетът за лекарствена терапия на онкоболни в болниците е 57 млн. лв., т.е. вероятно към момента е окончателно изчерпан.

От касата не обясниха дефицита. Според запознати причината е в лош разчет за броя пациенти, които имат нужда от лечение, даден от здравното министерство на НЗОК. До тази година химиотерапията се финансираше от министерството и беше обект на постоянни скандали, тъй като лекарства често липсваха поради злоупотреби, недостатъчно пари или лоши разчети за нужните количества. МЗ осигуряваше и самите препарати до м.г. През 2011 г. болниците сами правиха търгове и си купуваха медикаментите и още няма данни колко по-скъпо излезе това.

При прехвърлянето на химиотерапията към касата беше ясно, че това ще струва по-скъпо, тъй като НЗОК не прави търгове, а плаща за потребени медикаменти, т.е. няма лимит, нито възможност да се свалят цените на лекарствата от поръчани по-големи количества. Освен това съществува примерът от м.г., когато НЗОК пое и т.нар. хормонална терапия за рак и плати доста повече от МЗ. Причината беше липсата на търгове и лошата работа на комисията по позитивния списък, която беше оставила редица препарати на по-високи цени.

В момента касата плаща химиотерапията на болниците по цените на лекарствата, договорени от самите лечебни заведения при търговете, което допълнително оскъпява лечението. От юни НЗОК би трябвало да плаща по цени, договорени от самата нея с производителите, за които се твърди, че са направили отстъпки за повечето медикаменти. Още обаче няма разчети с колко и дали е намалял разходът.

От касата успокоиха, че до липса на лекарства няма да се стигне, тъй като дефицитът най-вероятно ще бъде покрит с парите от т.нар. малък резерв, с който касата разполага ежегодно и който всяка година отива за преразходи при лекарствата и болниците. Т.г. в него има 261 млн. лв.

Касата върви към преразход и в общия си бюджет за лекарства, с който се плащат медикаментите за т.нар. домашно лечение. Ежемесечният разход в това перо е 43.4 млн. лв., което значи 520 млн. лв. за цялата година при отпуснат бюджет 495 млн. лв. От касата обясниха, че всяка година има преразход и дори през 2012 г. има подобрение, тъй като в последните месеци на м.г. месечно са плащани над 44 млн. лв. И този дефицит ще бъде компенсиран с пари от резерва. Освен това НЗОК трябва да започне преговори с производителите за отстъпки и за тези медикаменти и се надява, че ще може да намали разходите за лекарства към края на годината. Здравното министерство пък подготвя административно намаляване с 2% на законово допустимите надценки за лекарства на търговците на едро и дребно. Според шефа на НЗОК Пламен Цеков това също ще се отрази позитивно върху бюджета на касата. "Защото когато плащаш над 500 милиона годишно за лекарства, 4% са сериозна сума", изчислява Цеков през "Фокус", без да става ясно защо намалението ще е 4%.