Колизеумът в Рим го чака съдбата на кулата в Пиза

Архив София

30-07-2012, 15:49

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Южната страна на Колизеума е с 40 см. по-ниска от северната.

Кулата в Пиза вече няма да е единствената  наклонена архитектурна забележителност. Такава съдба очаква и Колизеумът в Рим.

Амфитеатърът е на 2000 години и е служел като арена на древни гладиаторски битки. Италиански геолози смятат, че страда от вътрешна "стресова фрактура". Специалистите са установили, че южната страна на Колизеума е с 40 см по-ниска от северната.

Този наклон е забелязан за първи път преди около година. От няколко месеца амфитеатърът се наблюдава интензивно.

Управата на Колизеума е поискала съдействие от учени от университета "Сапиенца" и от института IGAG за наблюдение на феномена. Очаква се проучванията да продължат около една година.

Ако наблюдението се потвърди, вероятно и Колизеумът ще претърпи "структурна интервенция", за да бъде спасен.

Наклонената кула Пиза бе отворена отново за посещения през 2001 г., след като инженери работиха близо десетилетие, за да предотвратят падането й и да я направят безопасна за посетителите.

Учените наблюдават и ефекта от трафика по пътищата в близост до монумента.

Професор Джорджо Монти от университета "Сапиенца" предупреждава, че е възможно да има пукнатина в основата под амфитеатъра. Специалистът все още не може да каже какъв вид "структурна интервенция" ще се наложи, ако се потвърдят наблюденията за наклоняването на Колизеума.