1000 паунда на ден печели BG джебчия на олимпиадата

Архив Бургас

30-07-2012, 08:25

Снимка:

LiveLeak

Автор:

в. Монитор

Всичко от Автора

Един от триковете, които родните джебчии прилагат в Лондон, е да се правят на заблудени туристи. Родните цигани използват отзивчивостта и наивността на местните, за да ги помолят да ги упътят. 

1000 паунда на ден е печалбата, която се очаква да реализира всеки един български джебчия в Лондон по време на олимпиадата, която стартира в петък, пише в. "Монитор".

От МВР обясниха, че нормалният доход на един обирджия в британската столица бил около 400 паунда, като в тях влизали и различни вещи – бижута, мобилни телефони и кредитни карти. Със започването на най-уважавания спортен форум обаче печалбата им щяла да скочи двойно, че дори и тройно. Причината били десетте милиона души, които се очаква да станат свидетели на най-старите спортни игри. Над 1,2 млн. от тях са туристи, които са основната жертва на джебчиите. Заради наплива от потенциални „клиенти” всички ромски кланове у нас са изпратили свои представители.

Най-опитните пък били командировани месец по-рано, за да се запознаят на място с обстановката и да набележат местата си за атака. Заради преселението на родните обирджии от СДВР са отчели пет процента спад на тези престъпления в София. Подобна тенденция се наблюдавала и в другите по-големи градове в страната. Според информация на „Монитор” към Лондон са потеглили над 200 от най-добрите джебчии на всеки ромски клан, предимно от Северна България. Броят им обаче можело да се окаже много по-голям, тъй като освен от големите фамилии много цигански семейства самосиндикално решили да си опитат късмета в британската столица.

Такъв бил и случаят на заловените наскоро от британската полиция наши роми, които успели да натрупат над 100 хил. лири само от кражби в метрото. Те не били от някоя голяма фамилия, а отишли на своя глава. Ръководител на бандата бил най-старият в родата – Николай Филипов, който командвал жена си, нейната сестра, брат си и неговата приятелка. Филипов дори бил направил карта с най-доходоносните места за кражби. Твърди се, че след като е бил депортиран у нас, прясната му информация набързо е била предадена на истинските профсионалисти от другите родове. Те щели да я използват именно за олимпиадата. 

Британските власти, които са пропищели от нашите джебчии, също са се подготвили. Те вече са разпространили указания към туристите как да пазят багажа и джобовете си, както и да бъдат изключително внимателни в навалицата в лондонското метро. Съветите са към по-възрастните хора и майките с деца, тъй като те били основната цел на престъпниците. Полицията във Великобритания също продължава да издирва едни от най-добрите в бранша за които имали информация, че ще атакуват олимпиадата. Това били Евгения Бакова, Еленка Славчева, Силвия Трайкова, Силвия Филипова, Малинка Георгиева и Малина 

Един от триковете, които родните джебчии прилагат в Лондон, е да се правят на заблудени туристи. Родните цигани използват отзивчивостта и наивността на местните, за да ги помолят да ги упътят. За целта един от ромите взема карта и започва нервно да се взира в нея. Почти сигурно е, че след не повече от минута някой британец ще спре, за да му помогне. В момента, в който англичанинът започне да му обяснява, зад него минава съучастник на циганина, уж случайно се бута в него и само с едно движение му прибира портмонето.

След това се извинява на развален английски и си продължава по пътя. Трикът се прилагал успешно и в метрото, където циганите застават с възможно най-притесненото изражение пред таблото с маршрута на влаковете. Там също не е необходимо да чакат много, докато някой дойде да им помогне. Тогава джебчиите използват наплива от хора, който е постоянен на входовете и изходите на станциите, бутат се в наивника и си продължават по пътя с портмонето му в ръка.

Освен по метростанциите и улиците джебчиите атакуват и в автобусите от градската мрежа и в самите влакчета. Полицията в Лондон е отчела зачестили случаи на обрани хора, които са намерили задните си джобове срязани. Оказало се, че джебчиите сядат до набелязаната жертва в метрото или рейса и само с едно движение разрязват изпънатия му заден джоб, където много от хората държат портмонетата си.