Шотландия узаконява еднополовите бракове

Архив София

31-07-2012, 15:21

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Предстои проектозаконът да бъде внесен в парламента през 2013 г. и ако бъде одобрен, да влезе в сила от 2015 г.

Шотландия е на път да стане първата страна на Острова, която ще разреши еднополовите бракове. Правителството подготвя законопроект, позволяващ на гей двойките да сключат брак, въпреки че близо 2/3 от шотландците са против това.

"Считаме легализацията на еднополовите бракове за правилна. За приемането на законопроекта разполагаме и с парламентарно мнозинство, като лидерите на всички партии го подкрепят", заяви замeстник-премиерът на Шотландия, Никол Стърджин, като допълни: "Същевременно проявяваме разбиране към тези, които са против законопроекта - свещеници, учители, родители. На тях правителството на Шотландия ще гарантира неприкосновеност и безопасност".

Против решението на правителството се е обявила и католическата църква, която е предявила иск за провеждането на референдум, който обаче е бил отхвърлен.

Предстои проектозаконът да бъде внесен в парламента през 2013 г. и ако бъде одобрен, да влезе в сила от 2015 г. 

В момента се провеждат консултации за разрешаване на еднополовите бракове и в Англия и Уелс. Това вече е факт в Испания, Белгия, Холандия, Норвегия, Швеция, Канада, ЮАР, Португалия, Исландия, Аржентина, Дания и в някои щати на САЩ.