Книга разкрива тайните на Еркеч на вечеринка в Поморие

Архив Бургас

31-07-2012, 11:03

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Историци, автентични фолклорни групи, експерти и изследователи взеха участие във вечеринката и пренесоха с песни, разкази и спомени енергията на селото на лятната сцена в квартал Свети Георги в морския град.

Нови проучвания за говора, езиковите особености и традиционните обичаи на населението на Еркеч представиха експерти от БАН с книгата си „Еркеч – паметта на езика”.

Това се случи в Поморие, където се състоя вечер, посветена на древното село. Историци, автентични фолклорни групи, експерти и изследователи взеха участие във вечеринката и пренесоха с песни, разкази и спомени енергията на селото на лятната сцена в квартал Свети Георги в морския град.

Специален акцент бе и показването пред широката аудитория на най - новото изследване на уникалната духовна култура на селото, събрано в книгата „Еркеч – паметта на езика”.

Ани Кочева е един авторите на уникалната книга и лично разказа за труда си. Всички участвали в изследването са научни работници от секцията за българска диалектология и лингвистична география в Института за български език при БАН.

Златин Кънев разсмя публиката с интересни случки и анекдоти, свързани с уникалния, еркечки хумор и хитрини. Традиционният за местността обред валянка също беше показан като част от програмата.

Село Козичино (Еркеч) е известно с фолклора, разнообразните народни носии, обичаите и нравите си. Хората от селището пазят ревностно езика и говора си, дори и в днешното, модерно време.