Царево развива пчеларство и екология с проекти за 1 млн. евро

Архив Бургас

31-07-2012, 12:00

Снимка:

dreambulgaria.bg

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Финансирането е по програмата за трансгранично сътрудничество "България – Турция 2007 – 2013".

Три проекта на стойност 970 хил. евро в областта на екологията, пчеларството и кулинарната култура спечели община Царево.

Средставата са по програмата за трансгранично сътрудничество "България – Турция 2007 – 2013". В рамките на първия проеркт “По-чисто бъдеще” ще бъдат закупени автомобили за събиране на твърди отпадъци и почистване на улиците в региона. Част от финансирането ще отиде за да се оборудват населените места с нови контейнери тип “бобър”. Също така жителите на двата гранични района, който участват в съвместните проекти, ще бъдат информирани и обучени за рециклирането и опазването на околната среда.

“Храната като взаимно културно наследство в регион Тракия” е другият проект, спечелен от местната администрация. Бенефициенти по него са общините Царево и Визе, Турция.

Идеята е да се изследват традициите и културата на хранене в района, както и да се съхранят специфичните особености в консумацията на храни в двете общини. Освен това се предвижда и повишаване на осведомеността за кулинарната култура, както и насърчаване да търсят здравословни традиционни храни. Също така точка от проекта е и възпитаването на обноски на масата, особено сред младото поколение.

„Тепърва ще реализираме проекти, но съм убеден, че това е единственият начин, единствената възможност да променим града и общината и да създадем по-добри условия за живот на гражданите. Убедихме се, че работим с много коректни и можещи партньори”, заяви кметът на инж.Георги Лапчев.

Посленият от проектите е в сътрудничество със Съюза на пчеларите от Пинархисар, Турция. “Изучаване на по-продуктивни методи в производството на мед за пчеларите” цели да създаде тесни връзки между пчеларите от двата региона и да се проведат образователни и информационни кампании сред местните. Предвижда се и закупуването на разглобяеми клетки за базар-изложение на меда в Царево.