Ветеринарите излизат на нови протести през август

Архив Бургас

31-07-2012, 12:34

Снимка:

БургасУтре

Автор:

Велина Савова

Всичко от Автора

 ”Начинът, по който искат да променят закона, никъде в Европа го няма, не може да се закрие съсловна организация. Имахме национален съвет, начертани са действия като част от тях са протести по области в страната”, заяви пред БургасУтре д-р Стойно Стойнов, председател на Ветеринарния съюз в Бургас

Нови протести по области планират през август ветеринарите, заради готвените промени в закона и закриването на съсловни организации, научи БургасУтре

Последният път, когато гилдията се вдигна да протестира пред МС беше преди по-малко от месец и половина. След като тогава декларацията, която входираха към председателя на НС Цецка Цачева, не даде резултат, те са готови отново да излязат, този път по области, за да изразят гласно позицията си по готвените промени в закона и своите искания.

“След протеста, който направихме в София се проведе една среща с председателя на НС Цецка Цачева. Засега законът за ветеринарно-медицинската дейност е спрян. Била е проведена  среща и с Министерството на земеделието в Сливен преди около седмица, но те продължават да отстояват своите искания без да са съгласни на какъвто и да е компромис. Без никаква мотивировка, просто казват така трябва да стане, Държавата има нужда от това. Това не е партньорско и няма да доведе до никъде”, изрази пред БургасУтре категоричната си позиция председателят на Ветеринарния съюз в Бургас д-р Стойно Стойнов.

В същото време наши ветеринари получили пълна подкрепа от колегите си от Белгия и Германия, които категорично застават зад исканията и несъгласието им да се закриват съсловни организации.

Това според медиците ще доведе до пълен хаос. ”Начинът, по който искат да променят закона, никъде в Европа го няма, не може да се закрие съсловна организация. Имахме национален съвет, начертани са действия като част от тях са протести по области в страната”, заяви д-р Стойнов.

Най-вероятно ветеринарите ще излязат на протест отново през месец август, но по райони. “Винаги, когато направим някакъв протест те казват, че стачкуваме за пари. Нищо подобно! Ние не стачкуваме за пари, ние стачкуваме за нашите права. Друг е въпросът като говорим за пари, че те не са плащали на колегите от много време, за сега е платено само за първото тримесечие на тази година.

Ситуацията със серумите и диагностикумите са зле. Туберколин все още няма. При всички случаи липсата му води до това, че не могат да се откриват туберколозно болни животни, а тяхното мляко и месо са потенциално опасни за здравето на хората.

Чрез другите заболявания, примерно изследвания за борцелоза също не могат да се откриват борцелозно болни животни, а сме имали. Знаем какво става в Гърция, там борцелоза има, и тук има на места”, споделя д-р Стойнов.

Всичко това сериозно тревожи ветеринарите и за това те са готови отново да протестират докато исканията им не бъдат чути.