Повдигнаха обвинение на руския опозиционер Алексей Навални

Архив Бургас

31-07-2012, 17:58

Снимка:

Ройтерс

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Той може да получи до 10 години присъда, не може да напуска Москва

 

Руското федерално следствие повдигна срещу опозиционера Алексей Навални обвинение в злоупотреба с доверие и присвояване на средства "в особено големи размери" през 2009 г. Навални е застрашен от десетгодишна присъда. Забранено му е да напуска Москва, съобщи Следственият комитет, цитиран от Франс прес, предаде dnes.bg.

Според следствието Навални като съветник на губернатора на Кировска област е организирал в престъпен сговор с местни бизнесмени злоупотреба със средства на държавното предприятие "Кировлес" в размер на над 16 милиона рубли. През 2011 г. първоначално бе образувано дело за "злоупотреба с доверие без признаци на присвояване", довела до щети в размер само на 1,3 милиона рубли, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Обвинението твърди, че Навални, след като напуснал вече длъжността губернаторски съветник на обществени начала, е убедил генералния директор на "Кировлес" да сключи неизгоден договор с Вятската горска компания. Скоро ще бъдат повдигнати обвинения и срещу двамата ръководители на посочените фирми - съответно Вячеслав Опалев и Пьотър Офицеров, заяви говорителят на Следствения комитет Владимир Маркин.

Шефът на Следствения комитет Александър Бастрикин остро разкритикува на 5 юли следствието в Кировска област, два пъти прекратявало "тихомълком" наказателното дело срещу Навални и заплаши с уволнение началника на управлението, ако той не промени позицията си до края на годината, напомня ИТАР-ТАСС.

Миналата седмица Навални публикува документи, според които Бастрикин е имал бизнес в Чехия и е получил жителство в тази държава. Той посочи, че шефът на федералното следствие има достъп до държавни тайни, поради което е обект на специален интерес за тайните служби в чужбина, по-специално в страни членки на НАТО. Освен това опозиционерът обвини Бастрикин, че е използвал фиктивни документи и предположи, че шефът на Следствения комитет не е платил данък върху пари, получени от продажбата на свой дял в чешка фирма, писаха медии в Русия, предаде БТА.