Пребитият от цигани: Благодаря, че останах жив!

Архив София

16-08-2012, 11:47

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Мургавите крадат дърва всеки ден, но наказани няма, казва горският, когото смляха от бой.

Благодаря, че останах жив! Това заяви по телефона пред bTV горският надзирател от Самоков Георги Спасов, когото цигански крадци пребиха.

Пострадалият е изписан от болницата, лекува се вкъщи и се чувства горе-долу добре. Георги разказа, че когато се случил инцидента, бил тръгнал с ладата си към обекта, който контролирал. Видял, че зад него се приближава черен мерцедес с голяма скорост. “От колата започнаха да хвърлят камъни. Видях, че циганите са се показали през прозореца и увеличих скоростта. Мерцедесът ме настигна и ме удариха в левия калник. Заклещиха шофьорската врата, успях да скоча през другата и тръгнах да бягам по пътя”.

Ромите хукнали след него и го погнали с камъни. “Знам кои са биячите ми. Това са Васил Ангелов, Методи Ценов и Методи Янков. Познавам ги като постоянни нарушители, крадящи дърва. Задържали сме ги нееднократно”, добави Спасов.

Позицията на полицията по случая бе коментирана от шефа на РУП в Самоков Георги Тодоров. Той заяви, че борба с незаконната сеч ще се води със съвместни действия между община, горско стопанство, полиция и прокуратура. “Набелязали сме мерки за съдействие между отделните институции и служби. Предвиждат се съвместни патрули между полицията, държавното и общинското горско стопанство”, каза Тодоров.

От своя страна инж. Владимир Малинов, директор на Горското стопанство в Самоков сподели, че служителите му продължават работата си, въпреки ежедневните заплахи и набези срещу тях. “Страх има у всеки от нас, но хората са мотивирани, работят. Преди месец имаше подобен инцидент с бит наш служител”, допълни Малинов.

Запитан защо горските надзиратели не използват служебното си оръжие в случай на нападение, той отговори: “Това, че служителите ни носят оръжие, не значи, че трябва да го използват. Ако започнат да стрелят по всеки нарушител, докъде ще стигнем”.

Борис Аргиров, член на Политическия съвет на “Евророма”, коментира многобройните случаи на кражба на дървесина така: “Вие знаете ли какво означава санитарна сеч, когато една фирма печели един конкурс? И когато се изнасят дърва с ТИР-ове за Гърция? Лесно е да кажете – тая кола е циганска, онази не е. Не защитавам крадците, това е ежедневие. Най-добрият вариант е да седнем да преговаряме, а ние в Самоков имаме влияние”, каза местният ромски лидер, предаде "Блиц".