Цветелин Кънчев, лидер на "Евророма": Към кой да се интегрираме?

Архив София

27-08-2012, 09:59

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Кънчев и евродепутатът Димитър Стоянов говориха на тема „Имат ли място българските роми в Западна Европа".

"Никъде не е изтекла информация, че има съборени гета на български роми във Франция" Това заяви пред Нова телевизия лидерът на „Евророма" Цветелин Кънчев.

Той обясни, че именно заради това те не са в гетата. "Те не са заедно с румънските. Всички знаят, че повечето наши роми са сутеньори", допълни Кънчев.

Кънчев и евродепутатът Димитър Стоянов говориха на тема „Имат ли място българските роми в Западна Европа".

Кънчев показа в студиото документ от 17 май 2010 г., с който е поискал от властите разглеждане на въпроса за интеграцията.

„Проблемът не е български, не е френски. Той е европейски", обясни лидерът на „Евророма".

„Щом се стигна до това да се гонят роми и да се бутат гета в една стана, която има опит в интеграцията (Франция), значи проблемът е много сериозен", заяви Димитър Стоянов.

Циганският език е много близък до френския и много бързо се учи. Тези роми, на които им се работи, ходят в Испания и Италия. Във Франция досега не им се е давало възможност да си намерят работа.

Кънчев, попита защо правителството е излъгало при преброяваното за броя на ромите. Било казано, че те намаляват от 370 000 на 325 000. Отговорът бил: „За да ни приемат в Шенген", каза лидерът на „Евророма".

Кънчев поиска и отговор от премиера Бойко Борисов какво е направил, за да няма инвазия на роми към Франция.

„Към кой трябва да се интегрираме?. Към тези, които бяха хванати с 3 тона кокаин ли?", попита лидерът на „Евророма".

Димитър Стоянов контрира, че българските роми са били разглезени след 1990 година, защото са разбрали, че могат да не работят и да получат помощи.