Правят екскурзии с “включен аборт”

Архив Пловдив

01-08-2012, 17:58

Снимка:

ПловдивУтре, архив

Автор:

ПловдивУтре

Всичко от Автора

Турска туристическа фирма предлага пътувания с посещение до гинеколог

Турска туристическа фирма се е възползвала от дискусиите в Турция за евентуална забрана на абортите и е започнала да предлага пътувания в чужбина "с включен аборт", съобщава в."Миллиет".

Фирмата Baracuda Turizm предлага екскурзии с такава цел до Кипър, Крим, Босна и Великобритания.

Цената за четиридневна подобна екскурзия с три нощувки в Крим е 299 евро, в Босна - 600 евро, във Великобритания - 1200 паунда.

Вестникът цитира ръководителя на фирмата Джем Полатоглу, който посочва, че вече има 16 жени, записали се за тези екскурзии. Той е уточнил, че във фирмата се обаждат жени от различни райони на Турция, но засега записалите се са само от Истанбул. По думите му това са жени на възраст под 35 години, които са предпочели офертата заради опасения, че ако направят аборт в страната, могат да бъдат регистрирани от властите или пък близките им да разберат за аборта, съобщава БТА.

Полатоглу е уточнил, че фирмата има договори с болници в Кипър, Крим, Великобритания и Босна. Той е заявил, че евентуални забрани в страната създават възможност на туристическите фирми да се възползват от тях.

В края на май премиерът Реджеп Тайип Ердоган критикува ражданията чрез цезарово сечение и определи абортите като "убийство". Турското правителство обмисляше промяна на закона за абортите, а именно - намаляване от 10 на 4 седмици на допустимия срок за доброволно прекъсване на бременността, но впоследствие отстъпи от тези намерения.

Плановете за ограничаване на абортите провокираха дебати в страната, като представители на опозицията, неправителствени организации, женски организации и организации за семейно планиране остро критикуваха премиера по този въпрос.