В Добрич започна изграждането на лапидариум

Животът

01-08-2012, 14:49

Автор:

Dobrichutre

Всичко от Автора

Уникалното на музея на открито в Добрич е, че историческите находки по естествен начин ще бъдат включени в градската среда, така че повече хора да имат възможност минавайки през пешеходната зона на Добрич да научат за неговата история и тази на Добруджа.

Музеят на открито ще бъде разположен в пространството между сградите на банка и висше училище по ул. “България”, в близост до сградата на Община Добрич.

В момента текат изкопни работи. Обектът вече е включен в Програмата за развитие на туризма в града, след като на вчерашното редовно заседание на Общинския съвет бе гласувана актуализация на Програмата за капиталови разходи.

40 000 лева ще струва изграждането на лапидариума. Там ще бъдат показани артефакти от античната и ранновизантийската епоха, открити в региона на Добруджа.

Експонатите са собственост на Регионалния исторически музей в Добрич.

Археологическите находки ще бъдат поставенивърху модулни кашпи с подходяща зеленина.

Зелена колонада и пана с влечаща растителност ще изолират ансамбъла от околното пространство. Предвидени са и места за сядане.

Насочено осветление ще допълва музея на открито във вечерните часове. Обикновено лапидариумите са разположени на открито в дворовете на археологически и исторически музеи.

Уникалното на музея на открито в Добрич е, че каменните археологически находки, като статуи, каменни плочи с епиграфи и други архитектурни детайли като колони, фризове и т.н., по естествен начин ще бъдат включени в градската среда, така че повече хора да имат възможност минавайки през пешеходната зона на Добрич да научат за неговата история и тази на Добруджа, съобщи агенция "Фокус"