От днес влизат в сила правилата за производство на биологично вино

Архив София

01-08-2012, 16:50

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Идеята за създаване на специфични правила за производството на биологично вино датира от 1991 г., когато е издаден първия регламент за биологично производство в ЕС

От днес, 1 август 2012 г., влиза в сила  правилата за биологичното вино, публикуван в Официалния вестник на Европейския съюз на 9 март 2012 г.

Идеята за създаване на специфични правила за производството на биологично вино датира от 1991 г., когато е издаден първия регламент за биологично производство в Европейския съюз, пише fakti.bg.

От 2000 г. няколко страни извън ЕС (САЩ, Австралия, Канада и др.) създават и прилагат законодателство в областта на  производството на биологично вино. В тази връзка и с цел да отговори на нуждите на потребителите, Европа изготви и прие регламент за производство на биологично вино, преодолявайки множество трудности:
Вино в Европа се произвежда в много и различни една от друга географски области, с традиции, показващи богатството и потенциала на Европейския лозаро- винарски сектор. Даването на точно определение за биологично вино трябва да отразява принципите на биологичното производство и да съхранява автентичността на прилаганите практики.

Съгласно разпоредбите на новия Регламент № 203/2012, биологичното вино е произведено от биологично грозде при прилагане на определени технологични практики. Новите изисквания са свързани с прилагане, при ограничени условия, на някои енологичните практики и процеси, които са широко разпространени и за сега нямат алтернатива като: топлинна обработка, филтриране, обратна осмоза, използване на йоннообменни смоли. Изключени са практики, които са подвеждащи по отношение на истинската същност на биологичното вино, като: концентрация със студ, намаляване на алкохолното съдържание, десулфитиране чрез физични методи, електродиализа и използване на катионни обменители.

Предимствата на новите правила за производство на биологично вино са свързани с ясното разграничаване на използваните практики при производство на биологично вино от биологично грозде и дава гаранции на потребителя.

Биологично произведеното вино, реколта 2012, при спазване на разрешените от Регламент 203/2012г. енологични практики и изисквания, ще има правото да носи биологичното лого, като всички пакетирани биологични продукти. Задължително е поставянето на логото върху биологичните храни и напитки от 01.07.2010 г. за всички продукти, произведени в Eвропейския съюз.