Фургонът на 9-ия етаж... качен от алпинисти

Филибелийски чешити

01-08-2012, 00:00

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Семейството превръща терасата във фургон, за да се пази от летящи отпадъци

Неволята накарала семейството от блока „Белия лебед“ в „Тракия“ да изгради цял фургон на 9-ия етаж, споделиха те пред репортер на ПловдивУтре на домашно приготвено кафе. Както вчера ви разказахме, на най-ниската част на вх. А на стъпаловидния блок 16 е кацнал … бял фургон. Само от едната страна на металното съоръжение се вижда малко прозорче, другите две страни са плътни, а четвъртата е прилепена към стената на блока.

„Преди да изградим постройката там имаше открита тераса. Какви ли не отпадъци сме намирали“, сподели дамата във фамилията, която се прочу в Пловдив с нестандартното архитектурно решение. Поради стъпаловидната конструкция на блока, имало редовно течове и едната стена на жилището вечно била покрита с мухъл. Преди около две години семейството взима нещата в свои ръце и решава въпроса кардинално.

„Хрумна ни, че не само ще се избавим от боклуците, които изхвърлят съседите от горните етажи, но ще си разширим жилището и ще спасим от течове семействата под нас“, разказва главата на семейството. За да се стигне до сегашния етап на постройката, мъжът се консултирал с архитект, проектант, няколко екипа майстори и има строително разрешение от 2010 г., издадено от районното кметство. „Събрахме подписите на съседите, всички ни подкрепиха в начинанието“, уточняват те.

Термопанелите на 9-ия етаж били поставени от специализирана група...алпинисти. „Кой иначе би рискувал да строи на такава височина“, аргументира се стопанинът на апартамента. „Исках всичко да е изпипано“, допълва той.

Едно от условията, които поставя архитектът, е постройката да е с цвят близък до този на блока. Двама проектанти спорят за формата на покрива и в крайна сметка решават да е наклонен на едната страна, а хидроизолацията се поема от външен улук. Така при дъждове няма да има течове. Панелите са с двойна осигуровка отвън.

„Проектантите дадоха гаранция, че конструкцията ще издържи силен вятър, сняг и минусови температури“, обясняват в семейството. Оригиналната стая все още не е довършена отвътре и собствениците й не са решили за какво ще се използва.

„Ако знаехме, че осъществяването на идеята ще ни струва толкова време, нерви, документи и пари, нямаше да се захванем“. Те признаха, че прославилият се фургон, кацнал върху блока, е коствал пари колкото за една лъскава кола.