6 нови камери пазят пътя до морето

Архив Бургас

01-08-2012, 05:49

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

България вече може да наказва сниманите с превишена скорост румънски и гръцки граждани. Проблем засега остават турските водачи, които дори да бъдат щракнати от камера у нас, няма механизъм за събиране на глобата им

Другият район, който ще бъде опасан с камери, е Кърджали, каза още пред „Монитор” гл. инспектор Петришки. В самия град ще бъдат разположени цели 6 устройства, а по пътя за Момчилград още 8.

Катаджиите се надяват след поставянето на камерите нощните състезания да бъдат преустановени, а бързите джипове и лимузини също да намалят скоростта. Данните за заснетите нарушители ще се подават в единен център, а оттам ще се изпращат електронни фишове с глоби. Шофьорите ще имат 10 дни срок да платят глобите си с 30% намаление. Ако не го направят, ще бъдат задължени да внесат пълния размер на санкцията.

Ще снимат и чужденците

България вече може да наказва сниманите с превишена скорост румънски и гръцки граждани. Чрез изградените контактни центрове на пунктовете Русе-Гюргево и Кулата-Промахон електронните фишове на КАТ вече могат да стигат и на адресите на чужденците. Проблем засега остават турските водачи, които дори да бъдат щракнати от камера у нас, няма механизъм за събиране на глобата им. През 2013 година, когато се очаква да бъде приета Конвенцията за обмен на информация между страни от ЕС, турските гастарбайтери с немски паспорти също ще могат да бъдат наказвани с електронни фишове от камерите.

Монтират техниката и до блокове и детски градини

Цели 10 видеокамери ще бъдат монтирани в област Ямбол. Експертите са преценили, че в самия град шофьорите карат прекалено бързо и предизвикват тежки катастрофи. Затова за Ямбол са отделени цели 7 стационарни камери. Някои от тях ще бъдат монтирани дори до блокове и детски градини, обясниха от „Пътна полиция“. Останалите три вероятно ще бъдат към Петолъчката, където стават едни от най-свирепите катастрофи в страната.

Другата област, където ще бъдат монтирани цели 10 камери, е Стара Загора. Освен в самия град пътят, който води отново към Петолъчката, също ще се следи с видеоконтрол. Общо 11 камери пък ще бъдат сложени в област Пловдив, като цели 5 ще са в самия град, а останалите по магистрала „Тракия“, в Сопот и по пътя за Бургас.

 Едно устройство струва 50 000 лв.

Само едно от тези 173 устройства за заснемане на скорост струва около 50 000 лв. Парите за закупуването на камерите идват от създадения миналата година Фонд за безопасност на движението. Всички постъпления от глоби от такива електронни фишове отиват именно в него. Само за месец се събират около 700 000 лв., затова имаме възможност да купим толкова технически устройства, обясниха от КАТ. Освен 173-те стационарни камери са направени заявки за доставката на около 100 нови мобилни устройства, които ще бъдат разполагани в зависимост от моментната натовареност на пътя.