Центърът за лечение на диабетици в окаяно състояние, покривът му се разпада

Архив Бургас

01-08-2012, 13:47

Снимка:

Велина Савова

Автор:

Велина Савова

Всичко от Автора

“По изчисления ремонтът възлиза на 12 хил. лв. Това е сума, с която не разполагаме”, обясни председателят на сдружение “Диабетни грижи” в Бургас Радка Жекова. Пациентите на Диабетния център са близо 700. Раните им се обработват от доброволците под едва крепящия се покрив.

Единственият диабетен център в Бургас е в окаяно състояние, доброволците обработват раните на болните под едва крепящ се покрив.

Още преди две години от центъра информирали общината, която е наемодател на сградата, но се оказало, че по договор те трябва да поемат ремонта на сградата.

“По изчисления обаче той възлиза на 12 хил. лв. Това е сума, с която не разполагаме”, обясни председателят на сдружение “Диабетни грижи” в Бургас Радка Жекова. Пациентите на Диабетния център са близо 700. Ежедневно доброволците тук обработват раните на болните с коварното заболяване.

“Работим в тези условия вече две години. За козметични, малки ремонти отделяме средства. Сумата за покрива обаче не е по силите ни. Отделно от това имаме проблеми и с лекарствата, с глюкомерите”, жалва се Жекова.

По думите й медикаментите у нас стрували в пъти повече сравнение с други страни, затова закупували нужните лекарства от съседна Турция.

“От години ние настояваме за една дългосрочна програма за борба с диабета и за Закон за доброволческия труд, към момента нищо не се е случило. Ако тези две неща станат факт младежите ще си останат в България, защото страната ни е прекрасна”, категорична е Жекова.