Николай Николов: Към момента най-пожароопасните райони са в Югоизточна България

Архив София

02-08-2012, 14:40

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

"Високите температури, от една страна, и, от друга – ниската влажност, наистина превръщат гората в барут. А като към това прибавим и човешката немарливост и небрежност - обстановката хептен се усложнява"

Николай Николов е роден в Перник през 1962 г. Завършил е Академията на МВР и целият му трудов стаж досега е в противопожарната служба. Минал е през всички звена в тази институция, а от година и половина със заповед на министър Цветан Цветанов е назначен за директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.

- Г-н Николов, високите температури наистина превърнаха гората в барут, къде са вашите хора сега, къде в държавата е най-жега?

- Високите температури, от една страна, и, от друга – ниската влажност, наистина превръщат гората в барут. А като към това прибавим и човешката немарливост и небрежност - обстановката хептен се усложнява. Към момента най-пожароопасните райони са в Югоизточна България, за които и колегите метеоролози предупреждават, че са с оранжев код. Това са Хасково, Ямбол, Бургас, традиционно София-област също. Сега, когато разговаряме с вас, има два пожара, които за радост не са много мащабни. Единият е във Вършец, а другият е в Хасково, където продължаваме да охраняваме, въпреки че вече е напълно ограничен. Равносметката там е, че огнената стихия опожари 2100 декара, от които 1100 са горски фонд. Пожарът мина ниско, така че силно се надявам гората да бъде спасена, няма да бъде унищожена на сто процента. Смятам, че нашата сила е в организацията и взаимодействието с местните власти, доброволците, военните и горските работници. Потенциално опасни обекти са и "Нефтохим", АЕЦ, площадката „Белене”, летищата и затова ги охраняваме.

- Установихте ли вече какви са причините за последните два пожара, за които разказвате тук? И има ли вече повече информация за онзи, който изпепели голяма част от Витоша над Бистрица?

- Отново трябва да коментираме човешката небрежност като основен фактор при възникването на пожари. Всъщност сега се работи по две версии за възникването на пожарите – едната е поради немарливост, а другата, че единият е причинен от страна на болен човек с психически отклонения. В Хасково искрата пламна поради техническа повреда в неизправен трактор и оттам огънят лумнал в гората в съседство. Колкото до Бистрица, там продължават следствените действия, много хора са разпитвани, работи се усилено, но все още няма готова версия.

- А защо се позволява цигани да си правят катуни в горите и да предизвикват пожари като в Железница например?

- Такива катуни са проблем не само в България, а и в много други европейски държави и навсякъде гражданите протестират срещу тях. Тези поселища са много рисковани, палят се огньове на открито или пък се монтират някакви кюмбета и скари и така предизвикват пожари.

- Смятате ли, че ние, българите, като граждани имаме достатъчно култура да се грижим за общото, да пазим природата и околната среда?

- Една от основните задачи на нашата дирекция е превенцията, а това означава да работим за обучението на хората за повишаване на тяхната култура. За да сме по-ефективни, трябва да насочим усилията си първо към предварителното обучение, а едва след това към реакцията. Превенцията включва създаване на такива условия, че да не се стига до пожари по вина на хората. Също така трябва да се създават възможности за ограничаването на последиците от пожарите. Смятам, че най-важното по принцип е работата с хората по места. Още много трябва да се работи с нашите съграждани, защото, честно казано, повечето българи имат ниска противопожарна култура.

- Трябва ли още от училище да се работи в тази насока?

- И сега в училищата има програми, в които се обучават деца още от първите класове. Около 9000 членуват в „Млад огнеборец”. Но, разбира се, не мога да твърдя, че това, което правим, е предостатъчно. Напротив, трябва да засилим дейността си. Много важни за нас са кметовете на общините в страната. Затова и в нашия център в Монтана работим усилено по подготовката на отговорните ръководни кадри в администрацията на държавата.

- Как родителите трябва да възпитават децата си в това отношение?

- Смятам, че по-скоро този процес е двустранен. В семейства, където има млади огнеборци, родителите черпят полезна информация от децата си. Аз много се гордея с тази наша дейност, която наподобява скаутската.

- Но като че ли хората не знаят как да реагират в случай на бедствие, вижте какво стана при последното земетресение?

- Знаят най-важното – че трябва да напуснат жилищата си. В Перник изкуствено някой болен мозък насади страх и паника у хората, пускайки слуха, че язовирната стена щяла да се спука. Докато не отидох на място лично да успокоя хората, те определено живееха в страх.

- Ще купува ли държавата ни самолет за огнени стихии, както предложи еврокомисар Кристалина Георгиева?

- Категорично имаме нужда от такъв самолет, но трябва да се знае, че струва изключително скъпо. Тази покупка възлиза приблизително на 40 000 000 евро. Отделно от това е поддръжката му, експлоатационен персонал и т.н. В момента една работна междуведомствена група има задача да даде становище какво да бъде това летателно средство, което можем да си позволим – самолет или хеликоптер. Като че ли везните се накланят в полза на 1-2 хеликоптера.

- Досега не разполагахте ли с хеликоптери?

- В България има хеликоптери, но те не са собственост на нашата служба. Използваме две такива машини, които са на военните, заедно с Авиоотряд 28. Отделно има три лицензирани български фирми, които могат от въздуха да гасят пожари. Те обаче са изпратили своя техника и хора в Португалия, Испания, Гърция, за да печелят пари. Това е много сериозен бизнес в Европа, от който се печелят много пари. Средно за час вземат по 4000-5000 евро. Но тук искам да кажа, че много разчитам на съдействието на г-жа Кристалина Георгиева, която ни увери, че вече са проведени първите разговори в ЕК и оттам са обещали да ни помогнат. Трябва да разработим проект, който ще финансира ЕК и цели да се закупят не само летателни средства за гасене на пожари, а и да повиши капацитета на България в такива ситуации. Т.е. ще закупим друга високопроходима техника, специализирано оборудване – раници, защитни облекла, комуникационна техника и др. И всичко това трябва да не надвишава стойността от 40 000 000 евро. Надявам се до месец-два да имаме положителен отговор от комисията.

- Колко сте пожарникарите в страната?

- Пожарникари спасители, които работят заедно - общо сме 9000 души. И в сравнение с останалите европейски държави имаме достатъчно професионалисти за гасене на огъня.

- Помагат ви доброволци, достатъчно ли са те?

- В Европа доброволческото движение е много силно развито, но у нас за съжаление не е така. Имаме идея, правейки системата за безопасност, тя да бъде основана върху ядро от професионалисти, армия и доброволци, които трябва да са подготвени добре. Без да ви звучи самохвално, трябва да кажа, че подготовката на нашите пожарникари е на изключително добро професионално равнище.

- А получават ли достатъчно добри заплати за това?

- Не познавам бюджетна организация, която да е доволна от парите, които получава. Средната работна заплата на момчетата, които гасят, е близо 750 лв. Но ние работим много активно с проекти и в момента управляваме около 20 млн. евро европари, а до два три месеца смятаме да ги удвоим.

- Техниката ви каква е?

- Разполагаме с машини отпреди 40 години, но ги поддържаме и работят. Имаме и нови – от 1 година. На професионалния ни празник 14 септември ще осветим 42 нови автомобила, които ще заминат за 7-те най-големи градове в държавата.

- Как влизате с техниката по улици като „Солунска”, да речем?

- Спираме в началото на улицата, на ръце преместваме колите, които паркират безразборно там и…гасим. Работим добре с колегите от МВР, които ни помагат, като отцепват районите, където гори, и ни охраняват.

- В жилищните сгради спазват ли се стриктно противопожарните правила?

- Не бих казал. Впрочем ние бяхме едни от инициаторите за промяната в закона за етажната собственост преди 3 години. Сериозен проблем е например затварянето на междуетажните пространства с метални решетки. Вътрешните кранове и шланговете не се поддържат. Нали знаете, че в България общите части не се поддържат, за общото всички нехаят. Също така има някакъв бум да се слагат метални врати на апартаментите, а това също е огромен проблем. Имахме тежък инцидент в столицата – такава метална врата на едно жилище, в което имаше пожар, се беше разширила от високата температура и нямаше как да я отворим. Те са опасни и в случай на земетръс. Зная, че хората го правят заради своята сигурност срещу крадци. Но пък и решетките, и металните врати са опасни при бедствия. Затова хората трябва да са внимателни.

- Ласкаете ли се, че премиерът ви благодари лично за работата ви?

- Радвам се, че премиерът благодари на момчетата, които влизат в огъня, те заслужават. И да, приятно е да те похвали такъв човек като него.

- Бихте ли се възползвал и облагодетелствал от факта, че професионално министър-председателят ви е колега?

- Не се получава точно така. Става въпрос за принципи – негови и мои.