Петър Диков: В "Люлин 2" няма да се строи!

Архив София

02-08-2012, 18:16

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Всичко, което правим, е максимално публично и е в полза на гражданите, заяви още той.

Строителство в столичния квартал „Люлин” 2 няма и не предстои скоро.

Това заяви главният архитект на Столична община Петър Диков по повод протеста на софиянци срещу застрояването на зелена площ.

По думите на Петър Диков - има имот, който е препродаван два пъти и един път старо градоустройство, което е за блок. „При предпоследната редакция на плана на „Люлин” 2, там се предвиди едноетажен магазин. Когато бяха обществените обсъждания, имаше една група млади хора, които протестираха срещу предвиждането на застрояването, срещу начина, по който се зарежда магазинът, тъй като беше предвидено да се зарежда откъм фасадата на блока; срещу това, че се влизаше в една несъществуваща детска площадка. След което, при корекцията на плана, след общественото обсъждане, беше намален обемът на магазина, беше променен начинът на зареждане откъм бул. „Петър Дертлиев”, като по този начин няма да зареждат коли магазина пред блока. Беше предвидено една четвърт от терена да бъде отчужден, за да може да се разшири зелената площ на блока. Мисля, че това е разумен вариант и за двете страни”, обясни Диков.
„Предвиждането за озеленяване означава, че целият терен трябва да се отчужди, което значи, че Столична община, тоест всички софийски граждани, трябва да заделят пари, за да се отчужди този терен. След като по преценка на експертите този магазин, който е предвиден в плана, не пречи на живеещите в този блок, мисля че няма нужда да се влагат не малко пари за отчуждаване. Освен това гражданите в „Люлин”, след като е обявен плана, имат право да обжалват тази част на плана пред Съда. Съдът има нужда от време, за да прецени законосъобразността на решението, така че сме много далече от бъдещо застрояване”, каза още той.
„Всичко, което правим, е максимално публично и е в полза на гражданите. Обръщаме сериозно внимание на възраженията на живеещите в „Люлин” и сме отразили една преобладаваща част от тях. Когато едно предвидено застрояване не пречи на нормалния живот и на развитието на зелената система, то би могло да се състои”, допълни още Диков, цитиран от "Фокус".