Томислав Дончев: Европа, както и България, инвестира само и единствено в хората

Архив Бургас

02-08-2012, 17:16

Снимка:

БургасУтре

Автор:

Велина Савова

Всичко от Автора

Хората са крайна цел на всяка наша инвестиция”, заяви при посещението си в Бургас министърът по еврофондовете

“Мнозина си мислят, че Европа инвестира само в асфалт, в железопътни линии, в пречиствателни станции, в тухли, в бетон, в арматура. Това е вярно и не е вярно. Вярно е, защото действително има такъв тип инвестиции, и не е вярно, защото Европа, както и България, инвестира само и единствено в хората. Хората са крайна цел на всяка наша инвестиция”, заяви при посещението си в Бургас министърът по еврофондовете Томислав Дончев. 

След като преди броени часове той присъства на откриването на новия информационен център в Бургас в следобедните часове министърът бе гост на изложението “Младежите в движение”, инициатива на ЕК. В тази връзка Дончев се обърна към младите хора като им гарантира, че неговия ресор застава зад гърба им във всяко едно отношение.

“Ние нямаме право да делим хората по категории, по произход, по раса, всички хора са важни, но на фона на тази констатация от всички хора,които са ни еднакво важни, младите хора са най-важните по простата причина, че това е инвестиция в бъдещето, но те са и най-уязвимата група от гледна точка на възможности и на опасността от безработица.

Затова трябва да им отредим специално внимание. Най-вече в критичната сфера, където образованието среща пазара на труда, където се отварят или се затварят възможности за заетост. Затова нямаме право да се държим като бюрократи. Когато виждаме, че хората не отиват бързо до възможностите, трябва да закараме възможностите при тях, това е наше задължение”, обяви министърът и пожела успех на инициативата на младите хора.

Иначе изложението ще продължи до 5-и август. Посетителите могат да получат отговор на интересуващи ги въпроси, да дискутират, да се сдобият с информационни материали, да разгледат пътуващата изложба на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", да проверят своите знания за Европа, спечелят награди на колелото на късмета, да изразят себе си като художници и да споделят своето виждане за Европа на специална стена. Шатрата е отворена от 10 до 12.30 ч. и от 16 до 21 ч.