Опашки при джипитата заради страх от глоби

Архив Пловдив

04-08-2012, 11:17

Автор:

Петър Петров

Всичко от Автора

От 50 до 200 лева е санкцията за неявяване при покана от личния лекар

Опашки за профилактични прегледи се извиха пред кабинетите на джипитата в столицата и по-големите градове на страната, пише в. „Монитор”, цитиран от БургасУтре.

Хората се страхуват да не бъдат глобени, ако пропуснат да се явят при доктора, както изисква Законът за здравето, коментират общопрактикуващи лекари.

От 50 до 200 лева е санкцията за неявяване при покана от личния лекар. Затова те използват лятната отпуска, за да се прегледат.

Поне двойно да скочи размерът на глобата за пропуснат преглед, поискаха от Сдружението на общопрактикуващите лекари. По мнението на медиците само така нашенецът ще се научи да посещава редовно доктора.

До момента все още няма глобени за пропуснат преглед, коментира управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков. Действително повече хора си правят задължителните профилактични прегледи спрямо миналата година, потвърдиха от Националната здравноосигурителна каса.

Само от януари до края на юни джипитата са извършили 1 155 961 профилактични прегледи на здравноосигурени над 18 години. За същия период на 2011-а те са били 1 032 728. Освен това повечето от прегледите са осъществени в края на май и през юни, когато започват летните отпуски.   

Родителите също са започнали масово да водят децата си на прегледи през лятната ваканция, показва справка на здравната каса. 276 599 деца от 2 до 7 годинки са прегледали педиатрите от началото на годината до сега спрямо същия период на миналата, когато през кабинетите им са минали за профилактични прегледи 268 704 малчугани.  Над 304 000 са прегледаните бебета, 110 000 са децата между една и две годинки, над 242 000 са тези на възраст между 7 и 18 години.

За половин година са направени близо 543 000 имунизации на деца и юноши.  Всеки здравноосигурен има право веднъж годишно на пълна кръвна картина и изследвания на урината, както и на основен профилактичен преглед при своя личен лекар. Жените между 50 и 69 години трябва да си правят задължително веднъж на 2 години мамография, а мъжете над 50 г. - PSA тест за рак на простатата.

Отделно от тях масови изследвания за рак на гърдата, матката, яйчниците и дебелото черво започват от октомври. Те са в рамките на програмата „Спри и се прегледай”, която се осъществява с финансиране от Европейския съюз и е за 14 млн. лева, и ще бъдат безплатни, съобщиха от Министерството на здравеопазването.