Брокери подвеждат с обяви за зарибявка

Парите

05-08-2012, 00:00

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Офертите с умишлено по-ниски цени са само за привличане на вниманието

Некоректни агенти на недвижими имоти използват всякакви хитрини, за да привличат клиенти. Една от уловките, които прилагат, е да свалят умишлено цените на офертите си в сайтове и вестници, без да има вероятност в действителност имотът да се продаде за тази ниска сума, показа репортерско проучване на БургасУтре.

В старанието си да придобият апетитния имот хората се хващат на въдицата и звънят. В разговора обаче от агенцията им обясняват, че той вече е продаден или собственикът е завишил цената, но за сметка на това могат да им предложат сходни до желаната оферти.

Още докато се осъществява огледът, клиентът разбира, че всъщност цената за уж сходния апартамент или къща е значително по-висока. Така или иначе той вече е направил контакт с брокера, който умело го е измамил и продължава да работи с него.

”Много нелоялно и много некоректно. В бранша конкуренцията е много голяма предвид навлизането на руски фирми и физически лица на пазара за недвижима собственост, които се правят на брокери и работят като такива.

Голяма част от тях са абсолютно неподготвени професионално и никога не са работили тази професия. Всъщност Националното сдружение за недвижими имоти в България в момента подготвя проектозакон, който има за цел да защитава правата основно на клиентите.

Той ще бъде изключително полезен и ще работи по скоро за потребителите. Некачествената услуга рефлектира и се отразява най-вече на тях”, коментира специално за БургасУтре Румяна Георгиева, управител на водеща агенция за недвижими имоти в Бургас.

По думите й нелоялната конкуренция в бранша е твърде голяма. Липсата на достатъчно работа за всички и в борбата за оцеляване често се прибягва до подобни манипулации.

Затова професионалистите съветват хората да бъдат изключително внимателни при избора на агенция за недвижими имоти.

“Покупката на имот може да се случи един път в живота на човек и тя трябва да бъде извършена наистина с професионална консултация, както юридически така и от страна на целия екип, който работи по сделката”, допълва Георгиева.