За $ 1 млн. отмъкват Григор като Сесил

Архив Пловдив

06-08-2012, 09:55

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Димитров в списък на желани състезатели от Узбекистан

България може да остане без първата си ракета при мъжете Григор Димитров по схемата, по която вече загуби Сесил Каратанчева. Както е известно тя бе примамена с големи пари от казахстанската федерация. Сега подобен удар готви друга бивша СССР-република. Благодарение на финансовата помощ на нефтени олигарси от района Бухара-Хива, Узбекистан се надява в следващите 12 месеца да привлече едни от най-проспериращите млади състезатели, играещи за по-бедни страни като България. Новината потвърдиха колеги от тази страна, които са акредитирани на игрите в Лондон. Парите няма да представляват проблем, тъй като Узбекистан е една от страните с най-големи залежи на петрол. Запасите и са от над 600 милиона барела! При близо двеста евро за барел не е трудно да се пресметне за какви милиарди става дума.

За всеки един от въпросните състезатели е приготвена премия от по един милион долара, ако се съгласят да сменят националността си. Хора на узбекската федерация са на игрите точно с подобна цел – да набележат такива спортисти. Сред страните под мониторинг са България, Албания, Македония и още няколко извън Европа. Идеята на узбеките е покрай привличането на подобни състезатели, да развият и други спортове освен традиционните за региона борба, джудо и вдигане на тежести.

Все пак точно при Григор Димитров узбеките е сигурно, че ще ударят на камък. Гришо на няколко пъти декларира, че за него е чест да играе за родината си. При първата си победа на олимпийския турнир на кортовете на „Уимбълдън”, Гришо първо показа знамето на екипа си и чак слред това се зарадва. Освен това родителите на Димитров са треньори в родния му Хасково, така че също знаят колко е важно за един спортист да играе за родината си.

Интересното е, че по подобна схема още преди време Узбекистан привлича настоящият си №1 в тениса Денис Истомин. Руснакът и досега продължава да си живее и тренира в Москва. Още като юноша обаче от федерацията разбират, че баща му е узбек и срещу съответното възнаграждение Истомин избира да играе за Узбекистан. В момента той е 34-и в света и също като Григор участва на олимпиадата в Лондон.

Петя Неделчева също ги е заинтригувала

Петя Неделчева е заинтригувала също хорато от Узбекистан с изявлението си, че повече не смята да играе за България. Нищо чудно неуредиците във федерацията и постоянното безпаричие да са накарали бадминтонистката ни още в Лондон да даде да се разбере, че е готова да смени националността си.

Припомняме, че Петя е една от малкото европейки, които смогват все още да се противопоставят на азиатското нашествие в бадминтона. Красавицата по тази причина дори е на олимпийска стипендия от МОК, който инвестира точно в подобни състезателки.

У нас пък все още няма спортен закон, който да регламентира подобни бягства. Общо-взето двете федерации, замесени в случая сядат на дълъг пазарлък, който изяснява цената. Ако не се стигне до решаване на  проблема, изходът е състезателя да не играе  инкъде една година, слод което става „свободен агент” и може да избере каквато си иска националност.

Наддаваха с Казахстан за Станка Златева

Григор Димитров не е първият елитен наш спортист, за който Узбекистан се облизвва. Преди три години заедно с друга бивша република – Казахстан, пробваха да отмъкнат Станка Златева. Дори имаше преговори с треньора и Симеон Щерев. Борец №1 на България този век обаче категорично отказа да смени националността си под какъвто и да е предлог.

Интересното е, че покрай наддаването за Станка, мизата скочи от милион на милион и половина долара. Българката обаче остана непреклонна, заедно с треньора си. Узбеките смятаха благодарение на Станка да развият много силна женска борба, която да им гарантира медали от олимипади и световни първенства.