България се оказа с най-висок екоданък за найлонови торбички

Архив София

06-08-2012, 08:18

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Богатите германци рециклират 98% от боклука си, ние оползотворяваме едва 17% от полимерната смет.

Българите отново се оказаха жертви на криворазбрана "зелена" политика, пише в. "Сега".

Оказа се, че най-бедните граждани на ЕС плащат най-високите такси за найлоновите торбички в магазина. Само в още 4 страни от съюза има такива екотакси и те са символични - 1-2 евроцента в Белгия и 2.2 цента в Румъния например, показва нарочно проучване на Българската асоциация "Полимери" (БАП) за практиките в ЕС. У нас в момента плащаме по 15 стотинки, от 1 октомври е планиран скок на 35 ст.

Министерството на околната среда въведе т.нар. продуктова такса миналия октомври с добри намерения - да ограничи ползването на трудно разградимите найлончета. Таксата обхвана първо торбичките с плътност до 15 микрона, понеже те са много леки, летят навсякъде и "украсяват" пейзажа.

Всъщност големият проблем на България е, че не рециклира отпадъците си, вкл. и полиетиленовите. В страни като Германия, Австрия и Швейцария, които оползотворяват по 95-98% от боклука си, такси за найлонови торбички няма. Нашата държава е на обратния полюс заедно с Кипър и Малта и въпреки че е най-бедната в ЕС, пилее ценен ресурс и рециклира едва 17% от полимерните отпадъци.

На въпрос защо в България плащаме най-висока "зелена" цена за пазарските пликчета, зам.-министър Евдокия Манева обясни пред "Сега", че всяка държава сама решава каква да бъде таксата и че това няма нищо общо с покупателната способност.

Въвеждането на таксата миналата есен наистина намали използването на торбички тип "потник". Повечето магазини за храни обаче ги замениха с подобни пликчета, само че без дръжки, за които такса няма. Така екомярката срещу употребата на леки найлончета до голяма степен се обезсмисля.