Руснаци купуват жилища в Бургас, земите и парцелите в абсолютен застой

Парите

06-08-2012, 00:00

Снимка:

Burgasutre, архив

Автор:

Велина Савова

Всичко от Автора

Националното сдружение на недвижимите имоти в България подготвя закон, който има за цел да брани правата на купувачите

-Г-жо Георгиева, как може да се опише ситуацията на пазара за недвижими имоти в региона?

Ситуацията не е по-различна от миналогодишната по това време. Купувачите са предимно рускоговорящи. Предпочитат ваканционни имоти по цялото Южно Черноморие и жилища в Бургас. Българите все още са в стагнация, не теглят кредити, нямат сигурност и трудно купуват имоти. Земите и парцелите са в сериозен застой от 3 години насам.

-Какво е търсенето от страна на руснаците, какви са най-основните им претенции?

Основните им желания се изместиха към по-ниско бюджетните имоти в рамките на цени от 30 до 50 хил.евро. Продължава вторичният пазар предимно в Слънчев бряг и Свети Влас, където преди 6-7 години бяха насочени покупките на английски и ирландски инвеститори. Обявените от тях оферти са изгодни, защото в повечето случаи жилищата са и обзаведени, така че сериозно се конкурират с новопостроените имоти от първа ръка.

-Може ли да се говори вече за баланс при търсенето и предлагането на пазара на недвижими имоти?

Не, все още предлагането е многократно по-голямо от търсенето. 

-Къде е най-изгодно да търсим жилище в момента и какво е движението на офертните цени в Бургас?

Най-хубавите райони в Бургас са ЦГЧ и к-с Лазур в близост до Морската градина. Това са местата, където цените винаги ще бъдат най-високи. В момента излизат доста изгодни предложения от старото строителство в града, но на перфектни места, които с добър ремонт могат да се превърнат в прекрасни скъпо струващи имоти след няколко години. 
Продавачите на такъв тип имоти обикновено са хора с кредити или други житейски нужди, които бързат да продадат жилището дори и на по-ниска цена. 

-Каква е ситуацията при търсенето?

Най-търсени са двустайните апартаменти. Сделките са от 25 до 50,60 хил. евро. Рядко се сключват сделки за луксозни имоти над 100 и 120 хил евро, които често се срещаха преди няколко години.

-Има ли основание да се говори за ценови ръст на пазара за недвижимите имоти в един по-средносрочен план да кажем от 2 до 5 години?

Мисля, че да, но по-плавно и равномерно, като се има предвид ситуацията, в която се намираме.

-Как оценяте пазара при офис площите?

Преди 3-4 години имаше голямо търсене на офис площи, които почти липсваха на пазара и някои от строителните фирми  правилно започнаха да изграждат офис сгради на комуникативни места, за да запълнят тази ниша. Напоследък доста от фирмите свиват обемите си, прехвърлят се в по-малки офиси или закриват дейностите си, което е много лоша тенденция, но е факт. Ако трябва да обобщим, има слабо търсене на офис площи както за закупуване, така и за наемане.

-Едно явление в бранша, което като че ли се появи и с помощта на повсеместната криза е нелоялната конкуренция между фирмите как се справяте с нея?


В бранша конкуренцията е много голяма предвид навлизането на руски фирми и физически лица на пазара за недвижима собственост, които се правят на брокери и работят като такива. Голяма част от тях са неподготвени и никога не са работили тази професия нито в Русия, нито там, откъдето идват. Националното сдружение за недвижими имоти в България поддържа професионален обучителен център и към момента подготвя проектозакон, който има за цел да защитава правата на потребителите и на фирмите в бранша на недвижими имоти. Защото непрофесионалната услуга е в ущърб на всички ни.
Покупката на имот може да се случи един път в живота на човек и тя трябва да бъде извършена наистина с професионална консултация, както юридически така и от страна на целия екип ,който работи по сделката.

-В тази връзка какви са съветите ви към купувачите?

По добре да си изгубят времето и да посетят 4-5 фирми, да разговарят с брокерите и да преценят на кого най-много биха имали доверие, след това да започнат работа само с една агенция или брокер. Ако впоследствие установят, че това не е човекът или фирмата, с която могат да работят и да постигнат добри резултати, спокойно могат да ги сменят. Всичко останало е загуба на време и пари и за двете страни.