Гражданите от бивша Югославия - най-големите песимисти в Европа

Архив София

07-08-2012, 11:28

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Хърватите са рекордьори по песимизъм в Европа, а след тях идват сърбите, черногорците и македонците.

Хърватите са рекордьори по песимизъм в Европа, а след тях идват сърбите, черногорците и македонците, показва проучване на Евробарометър, съобщава Дневник.

Цели 94% от хърватите смятат, че икономическото положение в страната им е лошо. Същото мнение за своята страна имат 89% от сърбите и 86% от черногорците. Трите страни са над средното равнище за Европа по песимизъм за състоянието на своята страна, което е около 70 на сто.

Повече от половината граждани на страните от Европейския съюз смятат, че връхната точка на икономическата криза още не е достигната, а почти всички хървати смятат, че тяхната икономика вече е "на колене".

Гражданите на Хърватия са водещи в региона и по процента на хората, смятащи, че качеството на живота им е по-лошо от средното за ЕС. Непосредствено след тях отново са сърбите, македонците и черногорците.

Гражданите на всички европейски страни смятат, че най-големият проблем представлява безработицата, а следващата им най-голяма грижа са общото икономическо състояние, ръстът на цените, здравеопазването, данъчната система и тероризмът.