Българската хранителна банка получава дарения само от няколко фирми

Архив София

08-08-2012, 10:26

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Само четири са фирмите, които даряват храна редовно, като причината е липсата на данъчни облекчения

За първите два месеца от създаването си Българската хранителна банка е получила над 30 тона дарени храни на обща стойност 130 хиляди лева.

Само четири са фирмите, които даряват храна редовно, като причината е липсата на данъчни облекчения.

247 хранителни банки има в страните членки на Европейския съюз. Тяхната мисия е да бъдат посредник между социално слабите хора, които имат нужда от храна, и фирмите, които са принудени да унищожават хранителни продукти с нарушен търговски вид. У нас това е нова практика, но системата за контрол на храните е гарантирана, обясни пред БНР Марина Бракалова, директор на хранителната банка.

Заедно с Агенцията по храните, която контролира заедно с нас качеството, приемаме дарена храна само ако тя е в срок на годност и има време да бъде консумирана от хората. И във всеки един момен можем да покажем определен продукт с какви характеристики е бил получен, че е бил предоставен годен, къде точно е отишъл.

За съжаление само 12 организации, предимно от София, до момента са подписали договор за доставка на дарената храна до нуждаещите се. Друг проблем е нежеланието на българското финансово министерство да предвиди данъчни облекчения за фирмите дарители, посочва Бракалова.

В 12 държави всъщност разходът за ДДС, който фирмите дарители на храни понасят, е минимален или равен на нула.

Така на фирмите у нас е по-изгодно да унищат храната, отколкото да я дарят.