Гърция призова на помощ Зевс

Архив Пловдив

09-08-2012, 07:21

Автор:

Петя Паликрушева

Всичко от Автора

Атина все по-често обвиняват чужденците за ръста на престъпността и в недобросъвестна конкуренция на пазара на заетостта

В първия ден на полицейската операция с кодовото название “Зевс” Атина задържа 6 000 нелегални имигранти. Бяха задействани около 5 000 полицаи и граничари, ловът на нелегалните бе обявен за цялата територия на страната.

В хода на операцията, започнала още миналата събота, гръцките власти изпращат и известия за извеждане от страната на тези, от които няма необходимост. Министърът на обществения ред Никос Дендиас призова населението да се отнесе с разбиране към действията на властта и да подкрепи правителството.

Гърците все по-често обвиняват чужденците за ръста на престъпността и в недобросъвестна конкуренция на пазара на заетостта.

Гърция гони 1.5 000 нежелани

Легалните и нелегалните имигранти се стремят да напуснат Гърция, защото най-евтината работна сила вече са самите гърци. Легалните гастърбайтери отдавна са уволнени, а голяма част от нелегалните работят в сферата на строителството. От специалистите в Гърция днес официално работят само хора, знаещи гръцки език, без които ще замре и туристическия бизнес. Така че операция Зевс – е, по-скоро, популистки ход на властта, извършен в състояние на отчаяние, четем в гръцката преса.

Доколкото целият ЕС не е в състояние да реши проблемите около нелегалната имиграция, както и около миграцията въобще, то Гърция едва ли ще успее да направи това сама.

Дали операция Зевс е отчаяна крачка, популистки ход или е продиктувана от жестоката необходимост – ще покажат следващите месеци.

Но един страничен резултат може да се забележи още сега: гърците ще започнат още по-малко да обичат натрапниците, защото хилядите билети, за да ги отпратят от Гърция, ще бъдат платени от държавния им бюджет. А това означава – от самите гърци.