Може да се построи спасителен център за диви животни в София

Архив София

09-08-2012, 10:18

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Проектът може да се направи съвместно със Сърбия

България наистина се нуждае от спасителен център за диви животни и е най-добре, ако се прави специално около София, да се говори със съседите от Сърбия. Това каза в интервю за Агенция “Фокус” Димитър Иванов, управител на Парк за танцуващи мечки в Белица.

„Едната ни граница е със Сърбия, а те също имат такива проблеми като нас. В момента те кандидатстват за Европейския съюз и по европейските програми, има възможности за различни проекти, може да се разберат двете страни предварително коя какво прави. Границите ни са политически, не са земни, и животните не ги интересуват. По различни проекти, например за трансгранично сътрудничество и на двете места едновременно могат да се заложат някои много добри практики”, обясни той.

“Не е нужно една страна да поема цялата тежест на Европейския съюз от източната граница. Могат да се предвидят в едната страна да се отглеждат едни животни, в другата, други и предварително да се знае кое, къде отива. Проблемът е, че това е доста сложен процес откъм законодателство”, каза още Димитър Иванов.