Кои са 10-те политици гробокопачи на Обединена Европа?

Архив София

09-08-2012, 12:49

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

По делата им ще ги познаете...

Европа е в тежка криза, еврото се клати. Гърция е най-голямата грижа на валутния съюз и не напредва с реформите.

И Испания има своите проблеми, италианците също се борят с дълговата криза, както и Кипър, идва и лошо послание от Словения. Но това е икономическата страна на еврокризата. Има хора, извличащи ползи от нея. Това са онези политици, които с евтин популизъм се опитват да извлекат вътрешнополитически дивиденти. Това пише "Шпигел" като въведение към класацията си на 10-те най-опасни политици в Европа.

Първият в списъка е Маркус Зьодер, финансов министър на Бавария. Той е от Християнсоциалния съюз, правителствен партньор на Ангела Меркел. Наскоро Зьодер заплаши Гърция, че еврозоната може и да се озъбва, но за спасяването ѝ повече отстъпки нямало да се правят. Всеки пораснал младеж един ден трябвало да се изнесе от дома на мама и това време вече настъпило за гърците.

Второто място е определено на Алексис Ципрас, лидер на гръцката радикална левица СИРИЗА. Той зове правителството в Атина да престане да разговаря с Тройката - ЕС, ЕЦБ и МВФ, които правят всичко възможно да извадят Гърция от кризата. Според опозиционния политик никой не можел да изгони страната му от еврозоната. Ципрас настоява и за криминализиране на приватизацията на държавните компании.

Бронзовият медал в списъка е отреден на бившия италиански премиер Силвио Берлускони. Той засега одобрява действията на кабинета на Марио Монти, но е с амбиции да си върне властта в Рим. Берлускони настоява националната банка да започне да печата пари, за да избегне натиска на Брюксел за затягане на коланите. Той дори не изключи страната да се върне към лирата. Неговият в. "Джорнале" коментира драмата с еврото под заглавие "Четвъртият райх" и публикува снимка на Меркел, вдигнала ръка за хитлеристки поздрав.

Четвъртият опасен за Европа политик според "Шпигел" е лидерката на крайната десница във Франция Марин льо Пен. Тя обвини Меркел и приятелите ѝ от ЕК, че са в последния стадий при създаването на европейски Съветски съюз и така Франция щяла да загуби статута си на свободна нация.

Тимо Соини - лидер на популистката партия "Истински финландци" и евродепутат е на пета позиция. "За ЕС ние винаги ще сме лошите момчета от Севера", бе лозунгът му на вота във Финландия м.г. "Нито пени повече за Гърция, платихме достатъчно", врича се Соини.

След него в списъка е Александер Добринт, генсек на баварския Християнсоциален съюз и депутат в Бундестага. Той призова Атина да започне незабавно да плаща заплати и пенсии в драхми.

Следва го Найджъл Фарадж - британски евроскептик и евродепутат. Когато говори от трибуната на Европарламента, всички излизат от дрямката си, настава истинска буря, според някои дори лудница. Според него Договорът от Лисабон бил най-зрелищният преврат, който някога светът е преживял.

В не по-добра светлина е представен Хайнц-Кристиан Щрахе - лидер на крайнодясната Австрийска партия на свободата. С евтина риторика той сринал партията на покойния вече Йорг Хайдер. Щрахе не искал страната му да иде на бунището, нито да затъне в блатото на някакви обединени европейски щати. Европейските инструменти за финансова стабилност погубвали не само Австрия като държава, а потъпквали демокрацията и конституцията.

На предпоследното място в списъка на гробокопачите на Европа е Герт Вилдерс - холандски десен популист, основател и лидер на Партията на свободата. Вилдерс се обявява не само срещу мюсюлманите (Партията му създаде антиимигрантски сайт, насочен срещу българи, румънци и поляци). Партията му е заплашена от срив на изборите догодина и затова сега той вади антиевропейската карта. За Вилдерс европейските спасителни механизми са диктат от Брюксел. Той настоява и за връщане на гулдена.

Последното десето място е отредено на унгарския премиер Виктор Орбан. Той внесе голямо объркване с изявлението си, че се прекланял пред властта в Брюксел, но не и пред аргументите ѝ. Орбан посегна на свободата на словото в Унгария, наложи изменения в конституцията Когато Брюксел заплаши Будапеща да замрази структурните фондове, Орбан бе принуден да внесе някои законови поправки. Накрая обаче изрече "Унгария победи!"

Немецът Маркъс Зьодер и приятелите му от Европа са безотговорни, бичува "Шпигел". Всеки ден те подхранват алчната паст на кризата. "Тези хора си играят с огъня в общоевропейския ни дом. Целта им е неизменна - увеличаване броя на гласовете на избори в своя полза за сметка на Европа", коментира изданието.