Съоражения от олимпиадата в Атина приличат на руини

Новините

09-08-2012, 13:24

Снимка:

© Jamie McGregor Smith

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Фотографът Джейми Макгрегър Смит разказва една тъжна история на изоставената олимпийска архитектура

Икономическата криза, подриваща устоите на Гърция, има хиляди последици.

Фотографът Джейми Макгрегър Смит вижда една от тях в новия вид „мощехранителници", наред с останките от древна история, част от облика на страната, предаде stand.bg. „Руините" датират едва от 2004 г., когато Атина е домакин на Олимпийските игри. Подготовката на града за най-голямото спортно събитие в света включва изграждането на редица нови съоръжения - стадиони, плувни комплекси и други мащабни структури. В новото строителство са вложени милиарди.

Днес Атина е заменена от Лондон, а милиардите са малко повече. Какво се случва сега с някогашните образци на спортната архитектура, попаднали в светлината на световните прожектори? Фотографиите на Смит под наслов „Borrow, Build, Abandon - Athenian Adventures in Concrete and Steel", разказват една тъжна история на забравени места и пространства. Едновременно паметници, защото съхраняват част от миналото на Атина (споменът за Олипмиадата), но и руини - пусти и тлеещи.

Достъпът до запуснатите съоръжения се оказва свободен, тъй като построените сгради са с обществен статут, отворени за всеки. Без охрана, без работно време. Смит съвсем свободно и необезпокоявано се шляе из празния Олимпийски стаидон, снима на воля и не е длъжен да дава отчет никому. Според британеца това не може да се случи в неговата страна. Притесненията му идват от факта, че вероятно свободата, с която се сблъсква в Гърция, се дължи на временния колапс, в който се намира страната - икономически и социален. И това не е толкова свобода, колкото естествена анархия.

В разговори с местни жители, Смит разбира, че повечето гърци съвсем не се интересуват от съдбата на някогашните достолепни сгради. За много от тях спорт е равно на футбол и баскетбол, а положителните последици от провелата се в Атина Олимпиада са видими в подновената метромрежа, летище и централни градски пътища. Не в множеството обществени спортни сгради. А много от гърците обвиняват именно Олимпиадата от 2004 г. за въвличане на страната в дългова криза.

Фотографският проект на Смит цели да отвори очите на британците за постолимпийската реалност, която ги очаква. Според него Великобритания разполага с достатъчно здрава ръка и би пресякла всякаква вероятност за повтаряне на гръцкия сценарий. Опасността обаче дебне. „Всички във Великобритания сме платили за това игрите да се състоят в Лондон. Не всички от нас успяха да се сдобият с билети. Огромни корпоративни интереси се добраха до множество привилегии. Трябва да сме сигурни, че не само те ще бъдат единствените победители от Олимпиадата" - пояснява фотографът.

Проектът „Borrow, Build, Abandon - Athenian Adventures in Concrete and Steel" може да се види от 7 септември до 3 отковмри в Print House Gallery в Далстън, Лондон - 18 Ashwin Street London E8 3DL.