Всичко за сина на Кадафи - до 7 септември

Архив Пловдив

10-08-2012, 11:02

Автор:

Петя Паликрушева

Всичко от Автора

Либийските власти са длъжни да предоставят на Международния наказателен съд информация за условията, в които е задържан Сейф ал-Ислам

До 7 септември либийските власти са длъжни да предоставят на Международния наказателен съд информация за условията, в които е задържан сина на Муамар Кадафи Сейф ал-Ислам. Разпореждането е подписано днес от съдиите на МНС.

Вече девет месеца Сейф ал-Ислам е задържан от либийските власти и фактически е откъснат от външния свят, посочват те.

Представляващите го юристи твърдят, че синът на Кадафи предпочита да бъде съден от МНС. Адвокатът на съда Мелинда Тейлър, срещнала се с него през юни в Либия, нееднократно изрази съмнение, че Сейф ал-Ислам ще може да разчита на справедлив съд в родинаната си.

МНС издаде заповед за арест на Муамар Кадафи, на сина му Сейф ал-Ислам и на бившия шеф на специалните служби на републиката Абдулла ас-Сенуси на 27 юни 2011 г. по обвинение в престъпление срещу човечеството. Либийският лидер бе убит на 20 октомври миналата година в родния си град Сирт след плен от членовете на въоръжените формирования на новата власт, а сина му – арестуван в южна Либя на 19 ноември. Независимо от издадената заповед за арест от МНС, либийските власти и до днес не са предали сина на Кадафи в Хага, заявявайки, че смятат да съдят Сейф ал-Ислам в родината си и опирайки се на “вече постигнатия прогрес” в разследването.