Дават 350 хиляди за тракийската гробница в Казанлък

Архив Пловдив

10-08-2012, 11:56

Автор:

Василена Нинова

Всичко от Автора

Дянков отпуска близо 1 милион за археология

С ново постановление на Министерски съвет се отпускат  910 000 лв. за българската археология.

Това съобщи Божидар Димитров. Финансирането е част от подготовката за развитие на културно-исторически туризъм в страната и се е наложило, тъй като средствата, в размер на 605 000лв., които бяха отпуснати преди няколко месеца, са се оказали недостатъчни.

В постановлението, изготвено от Симеон Дянков, се предвиждат най-много средства -  350 000 лв. за комплекса от тракийски гробници в Казанлък.

Гробницата в Долината на розите е открита на 19 април 1944 г. Тя е със стенописи от края на IV век пр. Хр. Комплексът е забележителен паметник на тракийското изкуство от ранноелинистическата епоха у нас. Казанлъшката тракийска гробница дължи световната си известност на забележителните стенописи в коридора и куполното помещение, едни от най-добре запазените произведения на античната живопис.

За Созопол са отпуснати 325 000лв. като те ще бъдат използвани за разкопки, консервация и реставрация на откритите по програмата „Виа Понтика” крепостни стени, вход на града с две бойни кули и манастир „Свети Николай Чудотворец” .

Крепостта и минералните бани „Аква Калиде” ще получи 120 000лв. „Аква Калиде” се намира в близост до Бургас и беше открита отдавна, но дълго време остана неразкопана.

Новооткритата крепост „Акра” получава 90 000лв. само за реставрационни дейности.