Марсоходът Curiosity изпрати първата цветна снимка

Архив Пловдив

10-08-2012, 12:56

Автор:

Петя Паликрушева

Всичко от Автора

Космическият апарат проверява може ли да се живее на Марс

Марсоходът Curiosity, приземил се в понеделник в марсианския кратер Гейл, изпрати на Земята първата цветна панорамна снимка.

“Имахме наистина фантастичен ден на Марс. Цялата апаратура работи перфектно и в сътветствие с плана”, -каза мениджърът на проекта Майк Уоткинс от НАСА.

Според думите му, вдругиден, по време на петия марсиански ден, се планира замяна на програмното обезпечаване. Уоткинс поясни, че “приземителната” версия на софтуера ще бъде заменена с “марсианска”, оптимизирана за работа на повърхността на планетата.

Заснети са 130 изображения с големина 144 на 144 пиксела. Фотокамерата позволява да се подобрят снимките до 1.2 на 1.2 хиляди пиксела, но до момента фотосите е с голяма разделителна способност се пазят в паметта на камерата. Някоиот тях ще бъдат изпратени на Земята по-късно.

Марсоходът на НАСА Curiosity е представител на трето поколение космически апарати. Предназначението му е да изучи атмосферата и климата на планетата, да търси вода, органични вещества и да определи имало ли е някога на Марс условия за живот, и съществуват ли на планетата места, подходящи за живот сега, припомнят световните агенции.