Ало измамници вкараха и тел. 112 в схема

Архив Бургас

10-08-2012, 15:33

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Мошениците съобщават за злополука с близък. Ако от другата страна надделее съмнението, съветват мамения да се обади на 112, но не затварят телефона

Нов вид ало измама – мошеници прихващат личните телефони на жертвите. За това алармира на блога си Вени Марковски, юрист и член на управителния съвет на „Интернет общество”, съобщи bTV.

Мошениците звънят на жертвата и съобщават за злополука с техен близък. Ако от другата страна на слушалката надделее съмнението, съветват маменият да се обади на 112 или на тел. 166.

Вторият разговор се прихваща от измамниците и следва театър, при който бандитите се представят за служители на спешния център. Така те потвърждават версията за тежката злополука.

Новата техническа хватка се прилага не само към фиксираните, но и към мобилните телефони.

Румяна Мещрович, чийто баща е пострадал при такава телефонна измама, разказа пред телевизията как измамниците позвънили и му казали, че тя е пострадала в катастрофа и че трябва да намери сумата от 15 хил. евро.

От другата страна на телефона се представил хирург, който казал нейното име и дори предложил на възрастния човек да говори с нея.

Поисканите пари трябвало да бъдат използвани за сложна хирургическа операция и за поставянето на специални златни пирони в счупения крак на Румяна, които трябвало да се набавят от Германия. Измамниците казали на възрастния мъж да се обади на 166. Оттам версията на мошениците била потвърдена.

Схемата работи и с домашните, и с мобилните телефони, каза Вени Марковски. Ако се използва телефон от по-старо поколение, всички разговори могат да бъдат прихванати с подръчно устройство, което струвало около 2 500 долара.

При мобилните апарати се използва устройство, което имитира GSM клетка, и препраща разговора към телефонна централа, инсталирана в обикновен компютър или лаптоп.

Инвестицията и в двата случая е толкова малка, че с 1-2 удара се възстановява, смята Марковски.