Археологията на показ! Подземни галерии посрещат туристите в Созопол

Архив Бургас

10-08-2012, 16:25

Автор:

Велина Савова

Всичко от Автора

Проектът предвижда експониране на археологическите обекти в центъралната част на града.

Съвсем нова визия на входа към Стария град на Созопол подготвят експерти в проект, който има за цел да изкара на показ всичко намерено от археолозите там.

В него влизат разкопките, при които бяха открити църква, митница, останки от манастир и скелетите на вампирите. Проектът предвижда експониране на археологическите обекти в центъралната част на града. 

Идеята стана достояние след посещението на министъра на културата Вежди Рашидов в Созопол.

Както БургасУтре вече писа значителна сума за разкопките там е гласувана и приета от правителството. За Созопол гласуваните средства са в размер на  325 хил. лв. В сметката влиза и сума за подводна археология. 90 хил.лв. пък ще отидат в  Черноморец за древната крепост Акра.

„ Остров Св. Кирик е сред обектите с национално значение",заяви министър още Вежди Рашидов. Парите ще дойдат от неусвоените средства по европейските програми за програмния период 2007-2013 г.

До тогава трябва специалистите да изчислят какви средства са необходими за довършване на археологическите разкопки на острова и тяхната консервация.

Министър Рашидов заяви, че  има готовност да осигури средства още тази есен. Той получи уверение от  Кръстина Панайотова, че археолозите ще работят дори и при лоши метеорологични условия, за да приключат с дейностите на острова.