Във Владивосток откриха мост през залива Златния Рог

Архив Пловдив

11-08-2012, 13:31

Автор:

Петя Паликрушева

Всичко от Автора

Мостът е един от петте най-големи кабелни моста в света

Два моста – през залива Златния Рог и Амурския залив – откриват днес във Владивосток. Двете съоръжения са построени в рамките на програма за подготовката на града за срещата на страните от Азиатско тихоокеанското сътрудничество.

Десетки хиляди граждани дойдоха на церемонията по отриването на моста през залива Златния Рог. “Днес е исторически ден в живота на приморците. Чакаха го много поколения жители на Владивосток, - каза губернаторът на Приморския край Владимир Миклушевский. – Този мост е не просто грандиозно инженерно съоръжение, такъв красив мост няма никъде в света. Искам да благодаря на строителите, които в рекордни срокове и в сложни условия построиха това чудо”.

Мостът през залива Златния Рог е един от 5-те най-големи кабелни моста в света. Главната му особеност е в разстоянието между пилоните, което е 737 метра. Пилонните опори са с височина 226 метра и го държат над повърхността на водата на височина 60 метра. Строителството на обекта започна на 25 юли 2008 г.

Мостът съединява центъра на Владимосток и Първомайския район на града. Два дена жителите на Владивосток ще могат да се разхождат пеша по моста, а от 13 август по него ще бъде пуснато автомобилното движение.

Днес е пуснат в експлоатация и четирикилометровият мост през Амурския залив.