Обама подписа закон за ожесточаване на икономическите санкции против Иран

Архив Пловдив

11-08-2012, 13:47

Автор:

Петя Паликрушева

Всичко от Автора

Забраняват на американските предприемачи да правят бизнес в нефтен сектор на Иран

Президентът на САЩ Барак Обама подписа закон за ожесточаване на икономическите санкции против Иран, одобрен по-рано от сената и палатата на представителите в Конгреса. Документът трябва да засили натиска върху иранското ръководство, за да го застави да изпълни международните си задължения и да се откаже от опитите с ядрено оръжие.

Законът предвижда забрана за американски предприемачи за осъществяване на бизнес практически в целия нефтен сектор на Иран, а също и по отношение на неговите морски и застрахователни компании. Поставя се бариера на пътя на финансовите операции, включително търговията с ценни книжа и злато, с иранските учреждения, в това число с Централната банка. В съответствие с документа американските наказателни мерки могат да бъдат приложени и против чуждестранни фирми, работещи с Иран.

Новият закон допълва санкциите, които по-рано бяха въведени от САЩ на основа резолюцията на Съвета по безопасност към ООН, приети през юни 2010 г., а също и от редица национални закони и президентски укази. Една от целите на новия документ е да се спазва ембаргото за търговия с ирански нефт, въведено от САЩ и ЕС.

Освен това, в документа фигурира точка за санкциите против сирийски официални лица, нарушаващи правата на човека в страната си. Техният списък, както и списъка на въвлечените в бизнес с Иран, президентът е задължен за представи в Конгреса в тримесечен срок, а после да обновява през половин година.

По-рано САЩ обявиха за санкции против сирийската държавна компания “Ситрол”, която търгуваше с бензин с Иран. Миналата седмица Обама подписа указ за забрана за покупки от ирански фирми на продукти от нефтената промишленост.

Коментирайки наказателните мерки против Ислямската Република, зам. помощникът на президента на САЩ по националната безопасност Бен Родс заяви, че администрацията на Обама е успяла да въведе най-жестоките санкции против Иран. Според думите му, санкциите вече са започнали да оказват “съществено въздействие върху иранската икономика”.

След като ЕС през юни въведе ембарго върху иранския нефт, вносът на световния пазар се съкрати с около 40 %. Всеки квартал в Иран вече не получава доход от 9 млрд долара”, уточни представителят на Белия дом. “Очакваме ефектът от санкциите да бъде още по-голям”, - подчерта Родс.