"А" група започва с дербита и куп въпроси

Архив Пловдив

11-08-2012, 14:01

Автор:

Веселин Коларов, Sportline.bg

Всичко от Автора

Едно е ясно - Лудогорец е фаворит №1 за титлата

Новият сезон в "А" група започва довечера. Всяка година родните запалянковци се надяват, че ще има все повече честни мачове, ще гледат по-качествен футбол, но вместо това нивото напрекъснато спада, а уговорките се увеличават. Освен това за пръв път в историята елитът ни ще остане "на тъмно", тъй като клубовете не успяха да договорят продажбата на телевизионните права. Така феновете у нас няма да могат да гледат първите три кръга и ни остава да се надяваме, че след това двете страни ще успеят да се споразумеят. Но дали това ще стане е първият и най-важен въпрос, който вълнова запалянковците ни.

Но да се насочим към футбола. Най-интересните мачове от първия кръг на първенството ни са Ботев (Пловдив) - Славия, Черно море - Лудогорец, Левски - Черноморец и, разбира се, Литекс - ЦСКА. Всички тези срещи ще се играят днес и със сигурност ще бъде интригуващи, но дори най-заклетите привърженици на залаганията се чудят на какъв знак да се спрат. Причината за това е, че новият шампионат у нас е изпълнен с куп въпроси. Как ще изглежда ЦСКА заради многобройните проблеми и резила с Мура? Ще се вдигне ли Левски след поредния звучен шамар в евротурнирите? Какво представляват в момента Литекс, Локомотив (Пловдив) и Локомотив (София) след претърпените катаклизми? Как ще изглежда възроденият отбор на Ботев? Единственото ясно нещо, е че шампионът Лудогорец е големият фаворит за титлата и едва ли някой у нас ще може да се противопостави на "орлите".

Златната среда на "А" група е ясна. Там ще бъдат Славия, Черно море, Черноморец и Берое, които ще играят ролята на препъни камък за грандовете.

Борбата за оцеляване също се очертава да бъде интригуваща. Изявен аутсайдер е Пирин (Гоце Делчев), но новаците се заканиха, че няма да се дадат лесно. Миньор (Перник) винаги тръгва с идеята да запази мястото си в елита, но често успява да се добере до златната среда. Горе-долу същото е положението и при Монтана.

Но и в така нареченото дъно има куп въпроси заради многото промени в Етър (Велико Търново) и Ботев (Враца). "Виолетовите" се завърнаха в елита след 14-годишно изгнание в дилните дивизии. Бе направена сносна селекция, но никой не знае какво ще представлява отборът през новия сезон.

Ботев (Вр) пък има нови собственици - италианци, бяха привлечени куп незнайни чужденци. И дали ще поеме пътя на съименниците си от Пловдив отпреди години, когато "канарчетата" пускаха 11 италианци титуляри, предстои да видим.

Новият сезон в "А" група с изпълнен с куп въпроси, но се очертава конкуренцията между отбрите отново да бъде убийствена, като миналия сезон. Нивото в елита е ниско, това вън от съмнение, но нека поне се радваме на единственото нещо, което ни предлага родният шампионат - равностойните отбори.

"А" група, 1 кръг:

Днес от 18,00 часа

Ботев (Пд) - Славия

Черно море - Лудогорец

От 20,00 часа

Литекс - ЦСКА

Левски - Черноморец

Берое - Ботев (Вр)

 

Утре от 18,00 часа

Монтана - Етър

Пирин (ГД) - Миньор

Локомотив (София) - Локомотив (Пловдив)