Многодетна майка обвинява институции за връзка с ипотечната мафия

Архив Пловдив

11-08-2012, 14:17

Снимка:

Фейсбук

Автор:

Петя Паликрушева

Всичко от Автора

Фейсбук група “Сърцето на доброто” помага на жената

Емилия Георгиева от Шумен, майка на три деца, едното от които с 72 % инвалидност отправя обвинения срещу нотариус и “излъгали я” граждани, научихме от разпространен днес апел от жената в социалната мрежа Фейсбук. В апела жената твърди, че “шуменската полиция, а вероятно прокуратура и съд са укриватели и с действията и бездействията си закрилят и подпомагат противозаконна дейност – измама, лихварство и злоупотреба със служебно положение”. Ето какво пише Емилия Георгиева от Шумен: “Срещу мен и семейството ми е извършено престъпление от лицето Веско Тосков със съучастие и съдействие на И. С.нотариус С.С. , служители от Община Шумен и други непознати ми поименно лица”.

Емилия Георгиева твърди, че незаконно е отнето личното й жилище на стойност 80 000 лева, заради непогасен дълг от 1000 лева. Според нея, “измамническата сделка” е осъществена от екип, за чиято дейност полицията знае от 20 години. Тя апелира прокуратурата да провери колко и какви сигнали са подавани  срещу Иванка Стоянова и Веско Димитров Тосков (покупко-продажби, откупуване на цесии, ипотечно кредитиране и др.) и гарантира, че правораздаването ще се добере до информация и за останалите замесени лица в “престъпна схема”.

Историята на случая

Емилия Георгиева получила кредит в размер на 1000 лева и поела ангажимент да го гарантира с ипотека на имота си пред нотариус. На 22 юни 2009 г. в кантора на нотариус Стоилов й е предложен за подпис нотариален акт за договорна ипотека между нея и лицето И. Стоянова за сума в размер на 1861.10 лева. Емилия претендирала за срока на ипотеката, който бил само 4 месеца, но нотариусът не пожелал да чуе обясненията й. По онова време Георгиева била в сложно емоционално състояние, заради лични тревоги, и подписала документите. Тръгнала си от офиса без копия.

При първото плащане през юли разбрала, че не й се разрешава да изнася от офиса документи за платени вноски по кредита. Всичко се описвало в тетрадки, така й било заявено. Така Емилия се потопила в хаоса от кредити и лихви. Плащала различни суми – по 200, 300, 1000 лева до края на 2009 и през цялата 2010 г., но все нещо оставало неплатено. В началото на тази година проумяла, че нещата не могат да продължават така. Започнала да обмисля вариант за продажба на имота и почти спряла да дава пари за взетия кредит, защото нямала откъде да ги вземе.

През март 2011 г. Емилия Георгиева била съкратена. Това окончателно затвърдило решението й да продаде големия си дом, да се разплати окончателно по кредита и да закупи по-малък дом за нея и трите й деца. Посетила Веско Тосков, който й бил дал кредита от 1000 лева, за да уточни за каква сума ще има той претенции. Тогава Емилия останала попарена от претенцията за 32 000 лева.

През май 2011 г. Емилия установила, че пълномощното, подписано от нея в офиса на Тосков на 9 юни 2009 г. е надлежно заверено от нотариус С. Стоилов. Междувременно, при справка с агенцията по вписванията установила, че имотът й не е продаден, а ипотеката не е претендирана след изтичане на срока й, за което я лъжели, че трябва да се плащат такси. През май 2011 г. писмено и срещу подпис за предприетите действия относно пълномощното уведомила нотариусите, действащи на територията на Районен съд – Шумен, защото вече била предприела мерки чрез нотариус А. Асенова за оттегляне предходните действия на нотариус С. Стоилов.

Независимо от предприетите действия, домът й бил продаден пред нотариус С. Стоилов на 26 май 2011 г. от същия Веско Димитров Тосков, действащ като нейн пълномощник за сумата от 50 000 лева.

Отнет й е достъп до жилището с намиращата се в него движима собственост, лични вещи и документи. Емилия Георгиева пуснала жалба в полицията, но от там я уверили, че е поредната жертва, и че има много малък шанс, ако започне граждански дела. Полицията я препратила към Община Шумен, където вещите й били прибрани за “отговорно пазене”. От административния секретар на общината Жечев Емилия разбрала, че през юни непознато лице е отворило имота й, за да го предаде на новия собственик. След жалбата си до кмета на Община Шумен, той я препратил към районната прокуратура, поради взаимоотношения от частен характер. Емилия пуснала втора жалба до полицията, защото констатирала, че вещите й се продават и разпиляват.

До момента няма разрешение на трагичния за многодетната жена казус. Тя и до днес живее в двустайното жилище на сестра си – с трите си деца и семейството на сестра й. Емилия не знае с какви средства ще изпрати децата си на училище на 15 септември и настоятелно моли за помощ всички институции.

Тя настоява за незабавна проверка на действията на Веско Тосков и нотариус Светлозар Стоилов. Настоява за надлежна проверка на свършените и текущите дела срещу гореспоменатите в шуменските съдилища, полиция и прокуратура. Жената настоява за проверка в агенцията по вписванията, с която да се установи движението на ипотекираните имоти в полза на лицата Иванка Димитрова Стоянова и Веско Димитров Тосков.

Днес Емилия се чувства уморена, ограбена и сломена, срамува се, че е българка и живее в непрекъснат страх.

В подкрепа на измамената българка застава фейсбук групата “Сърцето на доброто”. Всички желаещи да помогнат по случая, да ги потърсят в социалната мрежа.