Катар се опита да подкупи с милиони долари посланик на Сирия

Архив Пловдив

12-08-2012, 12:19

Автор:

Петя Паликрушева

Всичко от Автора

Предлагали му милиони долари кеш, за да мине към опозицията на Асад

Иранската телевизия Прес ТВ, позовавайки се на ливанските средства за масова информация, съобщиха, че посланикът на Сирия в Мавритания Хамад Сид Албни е отказал предложението, постъпило до него от посолството на Катар в Нуакшот, да премине на страната на сирийската опозиция. По данни на телевизионния канал, катараските допломати са предлагали на Албни милиони долари кеш и право постоянно да живее в столицата на страната Доха.

Прес ТВ отбелязва, че месечната заплата на посланика на Сирия в Мавритания е 20 хиляди долара. Съобщава се, че сирийският посланик е нарекъл предложенията “нагла намеса във вътрешните работи на Сирия” и е предупредил катарските допломати за недопускане на повторни подобни предложения. Неотдавна редица сирийски посланици преминаха на страната на опозицията. Преди две седмици посланикът на Сирия в Обединените арабски емирски Абдел Латиф ад-Дабах и жена му, намираща се на дипломатическа служба в Кипър Ламия ал-Харири, избягаха в Катар и заявиха, че приключват с режима на Асад.

Още по-рано към опозицията премина посланикът на Сирия в Ирак Наваф Фарес. Конфликтът в Сирия започна през март 2011 г. Негови жертви, по данни на ООН, са 17 хиляди човека.