Франция пак подгони циганите

Архив Пловдив

12-08-2012, 13:34

Автор:

Петя Паликрушева

Всичко от Автора

Хиляди роми се завръщат по домовете си в Източна Европа

За разлика от оскърбителните антиимигрантски кампании на Саркози, новото социалистическо правителство твърди, че се ръководи от санитарни, здравни и съображения за безопасност.

Миналата седмица социалистическото правителство на Франсоа Оланд се разпореди да се демонтират нелегалните цигански квартали по цялата страна, лишавайки от жилища 150 човека, и да се депортират 240 циганина, т.нар. роми, в Румъния, пише американскито издание "Christian Science Monitor".

Тези действия, насочени против пришълците от Източна Европа, популярни във Франция като “пътешествениците”, се подлагат на критика, подобно на политиката на предшественика на Оланд Никола Саркози, която представители на ЕС сравниха с нацистка.

На 9 август, в квартал на Лил, недалеко от границата с Белгия, бяха демонтирани лагерите на 350 циганина, а предишната седмица подобни мерки бяха предприети в Лион и Париж.

В хода на предизборната си кампания Оланд обеща да не демонтира циганските лагери, без да е обезпечил предварително семействата с жилища.

През лятото на 2010 г. Франция беше подложена на жестока критика, заради преследването на циганите. Вивиан Редингот ЕС заяви, че е “шокирана” от политиката против уязвимото малцинство, и стартира процес против Франция с обвинения в расизъм и дискриминация.

“Не съм предполагала, че Европа може отново да се натъкне на подобна ситуация след Втората световна война”, - каза тя през 2010 г. По време на режима на Виши Франция помагаше на нацистите да извършват погроми над евреите и циганите в начало на 1940-те години”.

Миналата седмица министърът на вътрешните работи на Франция Мануел Валс обясни, че социалистическото правителство се е разпоредило да се демонтират циганските лагери, заради санитарни и здравни съображения. Той добави и проблемите, свързани с безопасността на предградията, в които са се разположили циганите.

Този подход коренно се различава от политиката на френското правителство през 2010 г., когато Саркози устрои публични представления с участието на циганите като етническа група, в рамките на по-мащабна антиимигрантска кампания в средствата за масова информация, насочена към привличане на своя страна на избирателите, придържащи се към десните идеи.

Оланд, напротив, тогава не произнесе нито дума и не инициира подобни кампании, насочени към чужденците или циганите.

Групата цигани от Източна Европа, чията численост е около 15 хиляди във Франция, се ползва от политиката на отворените граници на ЕС, за да напуска Румъния и България. Те си сътворяват лагери под открито небе, където често няма никакви условия, живеят в тях по три месеца, после получават 350 евро и еднопосочен билет за дома, но много от тях по-късно се връщат отново.

Саркози и Жак Ширак негласно преследваха циганите в течение на много години до 2010. Понякога изхвърляха от страната по 10 хиляди циганина.

Явно Оланд продължава тенденцията, завършва изданието.