Мистерия! Несметни богатства се криели в древната крепост Акра край Черноморец?

Архив Бургас

12-08-2012, 10:57

Снимка:

архив БургасУтре

Автор:

Велина Савова

Всичко от Автора

Таен проход като по филмите за Индиана Джоунс водел към несметни богатства в подножието на древната крепост Акра в Черноморец, носят слуховете сред местните хора.

Таен проход като по филмите за Индиана Джоунс водел към несметни богатства в подножието на древната крепост Акра в Черноморец, носят слуховете сред местните хора.

Градската легенда бързо тръгнала из крайбрежното градче след като археолози се натъкнаха на подводния град от византийско време. Самите учени отричат да са намирали подобна находка, но местните разказват, че тунелът подобен на катакомба свършвал с капани за иманярите. Той бил издълбан собственоръчно от древните жители на Акра.

Клопките вече не фукционирали, но слуховете говорят, че на времето били устроени така, че да се задействат само от човешки крак. Веднъж стъпил в капана върху неканения посетител се изсипвала гилотина, досущ като тази, с която била посечена Мария Антоанета.

Из Черноморец се говори още, че съкровището е богато, било под формата на златни монети. До този момент обаче никой не го е виждал. Дали твърденията са някаква интерпретация, след находките на археологията там, или фразата, че във всяка измислица има и известна доза истина, ще се окаже вярна, в този случай остава загадка.

Учените обаче, които вече месеци наред проучват района, са категорични, че златно съкровище в крепостта няма. Или поне към момента такова не е намерено. Сред откритията с нумизматична стойност, на които се натъкнали историците до сега, е воден печат и монета, принадлежали на висш византийски аристократ с титлата „севаст”.

Мистерията около имането провокира любопитството на хората. Мълвата за съкровището ежедневно отвежда десетки до разкопките в Черноморец. Бариерите и предупредителните табели, обозначаващи археологически обект обаче ги спират да продължат по пътя към вътрешността зад крепостните стени на Акра. Легендата за древното съкровище обаче остава жива.